Egyetlen lövésen múlt a magyar olimpiai kvóta

Hegyi Norbert férfi trapban országos csúcsbeállítással, 123 koronggal 5. lett az acapulcói Világkupán.

Deák Zsigmond
2015. 03. 04. 11:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A negyvenéves sportlövő az 125 korongos alapversenyben végig nagyszerűen lőtt. Az első nap után 50-ből 49 találattal az élbolyban volt, majd a folytatásban a harmadik és a negyedik 25-ös sorozatban is hibátlanul teljesített, az utolsóban pedig csak egyet hibázott, így 123 koronggal, holtversenyben a második legjobb eredménnyel biztosította helyét a hatos döntőben.

Hegyi alaperedményével Bodó Zoltán 1996-ban elért magyar csúcsát állította be. A versenyen az első két hely ért olimpiai kvótát, így a finálénak óriási jelentősége volt. Itt tiszta lappal kezdett a hat résztvevő, akiknek 15 korongra kellett lőniük az első, rangsoroló szakaszban, mely után az első kettő az aranyéremért folyó párharcba került, s egyúttal megszerezte a riói ötkarikás szereplés jogát.

Hegyi remekül kezdett a fináléban, az első hét korongot eltalálta és vezetett, nyolcadikra azonban hibázott. Két sikeres lövés után ismét rontott a magyar versenyző, aki még ekkor is jó pozícióban volt, sőt újabb három találatot követően hármas holtversenyben az élen volt, azaz szétlőhetett volna a kvótáért. A 15., utolsó korongot azonban nem találta el, míg az olasz Massimo Fabrizzi és az ausztrál Michael Diamond nem hibázott, így ők örülhettek az ötkarikás kvalifikációnak. Végül előbbi nyerte meg a versenyt.

Hegyi Norbert ezzel 12 koronggal zárta a finálét két másik lövőhöz, a portugál Joao Azevedóhoz és az indiai Manavdzsit Szingh Szandhuhoz hasonlóan, akikkel szétlőtt a bronzmeccsért. Mivel ebben alulmaradt velük szemben, az ötödik helyen zárt. A magyar versenyző így is élete legjobb eredményét érte el, s pályafutása során először jutott be Világkupa-viadal fináléjába.

A szám másik magyarja, Szollár András 119 koronggal a 35. helyen végzett a 83 fős mezőnyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.