Lebukott a fél súlyemelő-válogatott

Doppingoláson értek 11 bolgár súlyemelőt, köztük három Európa-bajnokot.

TK
2015. 03. 21. 1:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bolgár sportági szövetség pénteki bejelentése szerint a versenyzőket – akik az áprilisi, tbiliszi kontinensviadalra készültek – az edzőtáborozásuk során vetették alá ellenőrzésnek két hete, a leadott mintájukban pedig sztanozolol nevű anabolikus szteroidot mutattak ki.

A teszten Aszen Muradov, Ferdi Nazif, Vladimir Urumov, Stojan Enev, Dejan Mincsev, a 2005-ben Európa-bajnok Demir Demirev, valamint a 2014-es Eb-n aranyérmes Ivan Markov és Ivajlo Filev, továbbá Nagyezsda-Mej Tuj Nguen, Maja Ivanova és Milka Maneva akadt fenn.

Ivan Ivanov, a válogatott vezetőedzője értetlenkedve fogadta az eredményt. Mint mondta, a sztanozololt ma már senki nem használja, így csak azt tudja elképzelni, hogy táplálékkiegészítővel kerülhetett a tiltott szer a versenyzők szervezetébe.

Ettől függetlenül a lebukott súlyemelők eltiltásra számíthatnak, a bolgár szövetséget pedig ismételten felfüggeszthetik a sok doppingeset miatt. A nemzetközi szövetség (IWF) 2009-ben már átmenetileg megvonta tagszervezete licencét a sok doppingeset miatt. A 2000-es sydneyi játékokon három bolgár súlyemelőt fosztottak meg érmeiktől doppingolás miatt, nyolc évvel később pedig közvetlenül a pekingi játékok rajtja előtt léptek vissza az ország súlyemelői, mivel kiderült, hogy tizenegyen megbuktak a doppingellenőrzésen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.