Másfél évre tiltották el az olimpiai bajnok úszót

Másfél évre tiltotta el doppingolás miatt a 400 méteres férfi gyorsúszás pekingi olimpiai bajnokát, a dél-koreai Park Te Hvant a Nemzetközi Úszószövetség (FINA).

TK
2015. 03. 24. 2:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FINA hétfői hírlevele szerint az eltiltás 2014. szeptember 3-ától érvényes, azaz a 25 éves versenyző jövő márciusban térhet vissza.

A mintavételt a sportági világszövetség ellenőrző programjának keretében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) rendelte el. Közlése szerint Park olyan orvosi injekciót kapott, amely tiltott szert – mégpedig tesztoszteront – tartalmazott. Az úszó két hónappal a szeptemberi, incshoni Ázsiai Játékok előtt volt kórházban, ahol nemleges választ kapott dél-koreai orvosától arra a kérdésére, hogy van-e doppinglistás összetevője a kezelésekor szervezetébe juttatott készítménynek. A FINA ennek ellenére eltiltotta őt, egyben pedig megfosztotta szeptember 3-án, illetve azután elért eredményeitől.

Park azután, hogy a 400 méteres gyorsúszást megnyerte, 200-on pedig ezüstérmet nyert a 2008-as pekingi nyári játékokon, 2012-ben Londonban mindkét számban olimpiai másodikként végzett, emellett a hosszabbik távon 2007-ben és 2011-ben is világbajnoki címet szerzett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.