Még egy világbajnokság Magyarországon

Tapadnak az úszókra a kajak-kenusok – vb 2019-ben Szegeden.

2015. 03. 21. 21:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar pályázat nagyon szoros versenyben tudott győzni. A legutóbbi három gyorsasági vb szervezői mind harcba szálltak azért, hogy megrendezhessék a 2019-es kvalifikációs világbajnokságot. Szeged mellett az eseményre bejelentkezett Duisburg és Moszkva is, a német város 2013-ban, az orosz főváros pedig tavaly adott otthont a nemzetközi gyorsasági mezőnynek. A németeken, az oroszokon és a magyarokon kívül Kanada is pályázott, de az erőviszonyok ismeretében az észak-amerikai helyszín és Moszkva az utolsó pillanatban visszalépett.

„Kiélezett verseny volt, hatalmas fegyvertény, hogy éppen az örök rivális Németországot sikerült legyőznünk” – nyilatkozta a kajak-kenu szövetség honlapjának dr. Baráth Etele, az MKKSZ elnöke, aki személyesen maga prezentálta a nemzetközi szövetség igazgatótanácsának a magyar pályázati anyagot.


„Az érdem természetesen nem csak az enyém, hiszen hihetetlen csapatmunka zajlott. Az előkészületek során és itt, Marokkóban is rengeteget segített Schmidt Gábor főtitkár, aki a 2006-os és a 2011-es világbajnokság szervezőbizottságát vezette, valamint Vékássy Bálint, aki az említett két vb versenyizgatója volt. A háttérben élveztük Vaskuti Istvánnak, az ICF első alelnöke támogatását is, aki nagyon sokan lobbizott az igazgatótanácson belül azért, hogy révbe érjen a magyar kandidálás. A legfontosabb, hogy ezzel a döntéssel az ICF újra elismerte, hogy Magyarország vezető nagyhatalom a gyorsasági szakágban, ez pedig a kiváló versenyzőinknek a sok-sok ezer magyar szurkolónak, valamint a kormányzatnak köszönhető. Hálásak vagyunk, mert a kormány még februárban mögénk állt és garanciát vállalt arra, hogy támogatni fogja anyagilag az esemény megszervezését” – adott részletes tájékoztatást az elnök.

Baráth Etele húsz éve, 1995 óta a magyar szövetség elnöke. Ez idő alatt öt olimpián 14 aranyérmet lapátoltak össze a magyar kajak-kenusok, s vezetésével a szövetség a negyedik hazai rendezésű világbajnokságra készülhet.

A Magyar Közlöny február végén megírta, hogy a rendezési jog elnyerése esetén a kormány a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek a vb megvalósítására már 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is biztosítja a szükséges forrást, konkrétan a rendezési költségekre pedig 2018-ban 160 millió forint, 2019-ben 633 millió forint állami támogatást nyújt majd.

A felnőtt válogatott szövetségi vezetőedzője, a háromszoros olimpiai bajnok Storcz Botond szerint rengeteg versenyzőnek ad plusz motivációt az, hogy újra Magyarország rendezhet világbajnokságot.

„Az első reakcióm a hír hallatán az volt, hogy ez mekkora elismerése a magyar kajak-kenunak. Nagyon örülök a sikernek, mert ez hatalmas lökést fog adni a versenyzőinknek. Hazai pályán, tízezrek előtt versenyezni, ez minden olyan fiatal sportoló álma, akinek ilyesmi még nem adatott meg, az idősebbeknek pedig azért fognak kitartani 2019-ig, hogy újra átéljék, amit 2006-ban vagy 2011-ben” – tette hozzá a vezetőedző.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.