Titánok harca: Dokovic visszavágott Federernek

A ranglistát vezető Novak Dokovic három szettben felülmúlta minden idők legeredményesebbjét, Roger Federert.

Deák Zsigmond
2015. 03. 23. 7:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indian Wellsben rendezték az úgynevezett 1000-es férfiteniszversenyek egyikét (az első ilyet az idényben), amely közvetlenül a Grand Slam-tornák mögött áll. Az idén megismétlődött a tavalyi finálé Novak Dokovic és Roger Federer között.

A szerb világelső 18–2-es, a svájci fenomén (17 egyéni Grand Slam-verseny trófeájával a tarsolyában minden idők legeredményesebbje) 16–1-es mérleggel érkezett 38. közös derbijükre, tehát mindketten nagyszerű formát mutattak. Egy éve is ők vívták a végső csatát itt, Kaliforniában, akkor Dokovic győzött. Legutóbb, három hete Dubajban viszont Federer, aki egymás elleni mérlegükben is 20–17-re vezetett, úgyhogy nehéz lett volna favoritot találni. A szerb Bagdatisz, Ramos-Vinolas, Isner, Tomic és Murray, a svájci Schwartzmann, Seppi, Sock, Berdych és Raonic testén át, játszmaveszteség nélkül jutott a fináléba.

Az első szettben a 27 éves ranglistavezető elképesztő hatékonysággal hozta az adogatójátékait, s mivel egyet elvett a helvéttől, vezetést szerzett. A második szettben is brékelt, de Federer utolérte, s végül a rövidítésben felül is múlta, noha ehhez kellettek Dokovic kettős hibái is. A döntő játszmában a szerb kiválóság rendre előnyt szerzett, riválisa pedig már nem tudott utána menni.

A bő két és negyed óra alatt kialakult végeredmény 6:3, 6:7 (5-7), 6:2 Dokovicnak, aki 2008, 2011 és 2014 után negyedszer is megnyerte ezt a tornát (Federer „leragadt” ötnél). Ráadásként kereken az 50. ATP-sikerét aratta, így megelőzte mesterét, Boris Beckert az örökranglistán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.