Az olaszok testén át vezet az út az A csoportba

Játékos, szakember, újságíró, szurkoló egyaránt nehéz helyzetben van: egy 5-0-s vereségből kellene erőt meríteni.

Novák Miklós (Krakkó)
2015. 04. 22. 6:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy túl vagyunk a legnehezebb mérkőzésünkön. Nem sérült meg senki, s egyetlen játékosunkat sem tiltották el. Továbbá kicsit talán cinikusan hangzik, de egy kétségkívül erősebb ellenféltől jobb úgy kikapni (akár 5-0-ra), hogy már félidőre eldől a meccs, mintha mondjuk az 57. percben születik a döntő találat, az utolsó húsz perc hétfőn inkább már a regenerálódást szolgálta. Harminc percen át pedig kimondottan volt tartása a magyar válogatottnak a kazahokkal szemben; a 2003-as 4-1-es csapás összességében sokkal lehangolóbb volt, akkor azt a következtetést szűrhettük le: egy életre felejtsük el az A csoportot.

Igaz, akkor arra is magyarázattal illene szolgálni, két éve hogyan tudtunk győzni 2-1-re. Nos, az a találkozó egyike a magyar hoki kegyelmi állapotban lejátszott mérkőzéseinek, a kazahok akkor kissé le is becsültek minket, s a bírók is inkább mellettünk álltak – szemben a hétfői meccsel. (Persze ne áltassuk magunkat, nem – csak – a játékvezetőkön múlott a vereség.)

Továbbmenve, Sofron István letöltötte a büntetését, így ma más ő is beszállhat, s legalább a többi hétfői összecsapás a kedvünkre valóan alakult. Az olasz–ukrán parti csak hosszabbításban dőlt el, a lengyelek pedig legyőzték a japánokat, az ázsiaiak így már szinte biztosan nem kerülnek elénk, mert a pontegyenlőség az egymás elleni eredmény miatt nekünk kedvez.

Ha valami, akkor a magyarok szövetségi kapitánya, Rich Chernomaz értékelése ad okot némi aggodalomra: „Kazahsztán négygólos előnyben is blokkolt, takarta a passzsávokat, és kiválóan, fegyelmezetten helyezkedett, alig volt lövőhelyzetünk. Csak dicsérni lehet az edzőt, aki így készíti fel a csapatát, és eléri, hogy egész mérkőzésen ezen a színvonalon teljesítsen. Nem volt esélyünk a győzelemre ezen a meccsen.” A nyilatkozatnak két olvasata van. A jégkorongedzők rendre agyba-főbe dicsérik egymást, ez eddig rendben, ám Chernomaz szavait úgy is értelmezhetjük, hogy neki nem sikerült elérni, hogy a csapata végig fegyelmezetten játsszon, ami elgondolkodtató. Mélyebb elemzésbe egyelőre ne bocsátkozzunk, mert nyakunkon az olaszok elleni rangadó. Amelyen kötelező a győzelem, ha a feljutáson ábrándozunk, mert vereség esetén már aligha fogjuk be alpesi riválisainkat.

Az olaszoktól a közelmúltban kétszer is kikaptunk sorsdöntő vb-meccsen: 2011-ben hosszabbításban 4-3-ra, 2013-ban 2-1-re. A szoros küzdelmet most is borítékolhatjuk. Az olaszoknak idén kevesebb honosított játékosuk van, mint korábban, „csak” négy, így e téren szinte már nincs is lemaradásunk. Gyorsak, jól korcsolyáznak, s olyanok, mint a futballban, nehéz őket megverni.

Az elmúlt években megalkothattuk a szabályt: az A csoportba az olaszok testén át vezet az út.

Divízió I/A-s vb. Az állás két forduló után: 1. Kazahsztán 6 pont, 2. Olaszország 5, 3. Lengyelország (3-2) 3, 4. Magyarország (4-7) 3, 5. Ukrajna 1, 6. Japán 0.

A mai, harmadik forduló párosítása:
Kazahsztán–Japán 13.00
Magyarország–Olaszország 16.30
Lengyelország–Ukrajna 20.00

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.