Győzelemre vezette a mieinket a kanadai légió

A magyar jégkorong-válogatott a két hete honosított Frank Banham vezérletével 4-2-re legyőzte Japánt a Krakkóban zajló divízió I/A világbajnokság nyitómérkőzésén.

Novák Miklós (Krakkó)
2015. 04. 19. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kellemetlen hírt közölt a Nemzetközi Jégkorong-szövetség (IIHF) a magyar csapat vezetőivel a Japán elleni találkozót megelőzően, még szombaton: Sofron István nem játszhat a világbajnokság első két mérkőzésén.

A furcsa történet gyökerei februárig nyúlnak vissza. A Krefeld magyar csatárára német bajnoki találkozón elkövetett szabálytalanság miatt –, utólag, videófelvétel alapján – szabtak ki három meccs eltiltást. Mivel az ominózus összecsapást az alapszakasz utolsó előtti fordulójában játszották, s a Krefeld nem jutott be a rájátszásba, Sofron a Bundesligában csak egy mérkőzést tölthetett le a büntetéséből. Az IIHF elöljárói úgy döntöttek, a másik kettőt a világbajnokságon kell kihagynia. Mintha Thomas Müller azért nem léphetett volna pályára a futball-vb első két fordulójában, mert kiállították a Bayer Münchenben. Képtelenség.

Fellebbezésnek azonban nem lehetett helye, Sofron tegnap csak szurkolhatott Japán ellen. A súlyos betegségéből éppen csak felépült Hetényi Zoltánnal, valamint a sérült Tokaji Viktorral, Bartalis Istvánnal és Ladislav Sikorcinnal egyetemben. A tengerentúlon „rekedt” Nagy Gergővel együtt éppen egy komplett sorra való príma játékos; márpedig a magyar hoki annyira nem gazdag, hogy ennyi kulcsember hiányát elviselje.

Úgy hozta az élet, hogy Ancsin János társaságában utaztam Krakkóba, természetesen szóba került az esélylatolgatás is.

– Egy hónapja azt gondoltam, a kiesés elkerüléséért fogunk küzdeni. Banham és Sarauer honosítása után fellélegeztem, úgy éreztem, a bennmaradással így már nem lehet gond. Most ismét óvatos vagyok, mert Bartalis és Sofron kiesése annyit nyom a mérleg serpenyőjében, mint a másik oldalon Banham és Sarauer. Nehéz lesz – fogalmazta meg aggályait a magyar jégkorong egyik legnagyobb alakja.

Rich Chernomaz szövetségi kapitány azonban nemcsak kincstári optimizmusból, hanem a Kanadából hozott mentalitással is úgy vélte: Sofron kiesése nem pusztán gond, hanem egyúttal lehetőség a fiataloknak.

A magyar válogatottnak kanadai kapitány hite mellett a szurkolótábora adott extra támogatást. Az elmúlt évek jellemzően ljubljanai tapasztalatai alapján szinte természetesnek vettük, hogy kétezer magyar drukker buzdította a mieinket. Krakkóban „az Erdély magyar föld” drapéria sem keltett megütközést, ami pedig idehaza sporteseményen „politikailag inkorrekt”; vagy csak a Báthoryak szelleme él még ma is elevenen.

De hogy Ancsinnak is igaza legyen, Banham és Sarauer nélkül nem hogy nehéz, szinte reménytelen lett volna a helyzet.

Pocsékul kezdődött az összecsapás, Obara révén Japán – potyaízű találattal már a 2. percben megszerezte a vezetést. A 4. percben egyenlítettünk, csak hogy Banham túl magasra emelte a botját, amikor a levegőből a hálóba pofozta a korongot. A 11. percben szintén 40 éves újoncunk volt a főszereplő, kemény lövésébe Kóger tette bele az ütőjét, hivatalosan is meglett az egyenlítés (1-1). Sőt kis híján a vezetést megszereztük, Sarauer botjáról a kapuvasra pattant a korong.

A második harmadban a magyar válogatott eldönthette volna a találkozót. Helyzetek egész sorát dolgozta ki, mégis Japán szerzett ismét vezetést Hirano révén a 31. percben. A mieink szerencsére egy percig sem futottak az eredmény után, a csupán 19 éves Erdély Csanád egyenlített.

Több, sokkal több volt a második harmadban, amit a folytatásban bántunk igazán, ugyanis kezdett kiütközni a fáradtság. Banham és Sarauer tartotta a lelket a magyar válogatottban. Ki más, előbbi ütötte a győztes gólunkat.

Szűk négy perccel a vége előtt előnybe került a magyar válogatott, s mivel az előző hasonló lehetőséggel nem élt, Chernomaz időt kért. Jól tette. Felment a „kanadai” első sorunk, Banham emelte az ütőjét, úgy kérte a korongot, az jött is, és a 40 éves klasszis kegyetlenül beverte.

A végén a japánok levitték a kapusukat, de ahogy az általában lenni szokott, ráfaragtak: Hári passzolta a pakkot az üres kapuba.

4-2-re nyertünk, talán nehezebb meccsen, mint gondoltuk, de az a lényeg, hogy megvan a három pont.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.