Javasolt a „fegyvertartás” az iskolákban

Az MVSZ együttműködési szerződést kötött a Pannonhalmi Főapátság által fenntartott mindkét bencés iskolával.

2015. 04. 22. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MVSZ 2020-ig szóló együttműködési szerződést kötött a Pannonhalmi Főapátság által fenntartott mindkét bencés iskolával, s eszerint a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban, valamint a budapesti Szent Benedek Gimnázium és Szakképző Iskolában is megkezdődik a vívás délelőtti oktatása. Ez azt jelenti, hogy az ezerötszáz fiatal oktatásával foglalkozó két tanintézményben évente mintegy háromszáz új diák ismerkedhet meg heti egy vagy két órában a sportág alapjaival. Pannonhalmán egyébként már 2006-ban bevezették a vívásoktatást, és az új tornacsarnokot is a sportág igényeinek megfelelően szerelték fel.

A Magyar Vívó Szövetség és a Pannonhalmi Főapátság iskolái közötti együttműködés a felek szerint azért jelentős, mert megmutatja, hogy a sport felekezettől és világnézettől függetlenül képes összekötni a civil szféra intézményeit. Mintául szolgálhat más állami és egyházi fenntartójú oktatási intézmények számára. Egyedülálló abban, hogy teljes iskolahálózatban vezeti be a vívás iskolai oktatását. A szakmai hátteret Budapesten a Törekvés és a törökbálinti TTC edzői biztosítják, míg Pannonhalmán a QPAC Bencés Diáksport Egyesület keretein belül forgathatják a pengét a sportág iránt érdeklődő diákok.

A Szent Benedek Gimnázium tornatermében megtartott, vívóbemutatókkal (nyitóképünkön) egybekötött sajtótájékoztatón Csampa Zsolt, az MVSZ elnöke arról számolt be, hogy nemcsak a tanítási évben, a tanintézményekben zajlik iskolai vívásoktatás, hanem szünidőben az Erzsébet-táborokban is. A sportág hazai irányítója egyúttal kiemelte a kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző Nagy Tímea szerepét az Erzsébet-táborok vívóprogramjának létrehozásában és működtetésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.