Klicsko úgy izgult, hogy összecsinálta magát

A nehézsúlyt uraló Volodimir Klicsko amatőrként rendre félt, hogy kiütik. Ezért ő ütött ki majdnem mindenkit.

Deák Zsigmond
2015. 04. 20. 7:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatásos ökölvívás királykategóriáját, a nehézsúlyt bő egy évtizede uraló ukrán óriás, Volodimir Klicsko szombaton New Yorkban a feltörekvő amerikai Bryant Jennings ellen teszi kockára világbajnoki címgyűjteményét. Mérlege 63 győzelem és 3 vereség, legutóbb 11 éve, 2004 áprilisában kapott ki. Korábbi vereségeit a legtöbben mentális gyengeségre vezették vissza.

Volt amatőr edzője, Andrej Sliwinski szerint ez mindig is ott lakozott az ukrán bokszolóban. „Senkitől sem láttam még ilyet, hogy rendszeresen összecsinálta volna magát a mérkőzések előtt, gyakran eltűnt a mosdóban és falfehéren tért vissza. A harc nem a ringben, hanem a fejében kezdődött, néha annyira ideges volt, hogy majdnem elsírta magát. De a szorítóban igazi őserő volt, talán azért is, mert annyira félt, hogy esetleg őt ütik ki. Ezért mindig arra törekedett, hogy mihamarabb végezzen az ellenféllel” – mondta Sliwinski, aki a Flensburg amatőr csapatának vezetőedzőjeként 1995 és 1996 között foglalkozott az ukrán világbajnokkal.

A csapat akkori menedzsere, Norbert Zewuhn így emlékezett vissza az akkor történtekre: „A még csak 19 éves Volodimirt csak azért igazoltuk le, mert a bátyját, Vitalijt eltiltották. Akartunk egy erős nehézsúlyút a Bundesliga-csapatba. Alekszej Lezin volt az egyik jelölt, de ő nem hagyhatta el az orosz csapatot. Így esett a választás Vitalijra, aki pont Lezintől kapott ki az amatőr vb döntőjében. Tízezer dollárért szereztünk meg, de az első meccse után kiderült, hogy a korábbi lábsérülésére valamilyen tiltott szert használtak, ami rajta volt a doppinglistán. Gyorsan találnunk kellett valakit a helyére. A lengyelektől kaptunk egy visszajelzést, hogy a Legia Varsóban van egy szintén ukrán bunyós, aki igazán jónak ígérkezik. Meglepődtünk, mikor közölték a nevét, nem tudtuk, hogy van egy öccse is Vitalijnak. A feltételekről gyorsan megállapodtunk, 2000 márka meccsenként, egy 45 négyzetméteres lakás, később egy Opel Rekordot is kapott, de teljesen elégedett volt. Amikor kimentem érte a reptérre, nagyon meglepődtem, ugyanaz az arc, testfelépítés, alig tudtunk szót érteni vele, azon kívül, hogy kérem vagy köszönöm, egy szót sem tudott németül. A kérdéseimre csak bólintani tudott, szóval nem sokat beszéltünk az úton.”

Sliwinski edző így emlékezett vissza: „Az elején egyáltalán nem sejtettük, hogy kivel állunk szemben, de amikor 38 másodperc alatt végzett Timo Hoffmannal, akkor rájöttünk, hogy igazi gyöngyszem került a kezeink közé. A szünetekben nem nagyon tudtam vele beszélni, ő elemezte az egészet. Technikailag már 19 évesen is nagyon magas szinten állt, sosem hagyatkozott pusztán az ütőerejére, mindig a fejével próbált győzni.”

Az 1996-os atlantai olimpiai bajnoki cím megszerzése után azonban egyértelmű volt a profi pályafutás.

„Szívesen megtartottuk volna, de már nem maradt ellenfele a Bundesligában. Fritz Sdunek már a második amatőr meccsén ott leskelődött, majd megkérdezte, hogy beszélhetne-e vele. Mondtam, persze, úgysem ért egy szót se németül. Máig ez volt a legnagyobb hibám, amit elkövettem. Fritz ugyanis beszélt oroszul és valószínűleg akkor vázolta fel neki az universumos csere lehetőségét. Két jegyet kaptam cserébe az első profi mérkőzésére, akkor így működtek a dolgok. Most már teljesen más világban él, de büszkén emlékezünk rá.”

„Flensburg nagyszerű kaland volt számomra, rengeteg tapasztalatot szereztem, itt kezdődött a németországi életem. Ezért a Bundesliga igazán fontos lépés volt a pályafutásomban. Ez volt az első eset, hogy kiléphettem a testvérem árnyékából. Nem ismertem a nyelvet, de barátsággal fogadtak és hamar be tudtam illeszkedni” – emlékezett vissza Klicsko, aki 27. világbajnoki mérkőzését vívja szombaton a Madison Square Gardenben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.