Olimpia: Párizs is riválisa lesz Budapestnek

A párizsi önkormányzat támogatja, hogy a francia főváros versenybe szálljon a 2024-es olimpia megrendezéséért.

Deák Zsigmond
2015. 04. 13. 11:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most már csak a Francia Olimpiai Bizottságnak kell állást foglalnia arról, hogy benyújtja-e a hivatalos pályázatot. A testület annak tudatában kandidálhat, hogy a politika maximálisan támogatja a jelentkezést. Korábban már Francois Hollande államfő, Anne Hidalgo főpolgármester, valamint a párizsi régió is az ügy mellé állt, most pedig a fővárosi önkormányzat tett így.

Párizs – amely 1900 és 1924 után harmadszor lehetne házigazda – pályázott a 2012-es játékok lebonyolítására is, ám alulmaradt Londonnal szemben, míg korábban az 1992-es és 2008-as játékokról is lemaradt. A városoknak idén szeptember 15-ig kell jelezniük rendezési szándékukat, de később visszavonhatják a pályázatot. A házigazdáról 2017-ben Limában dönt a NOB. Mostanáig Boston mellett Róma, valamint a német „háziversenyben” győztes Hamburg jelezte, hogy versenybe száll a 2024-es olimpiáért. Párizs mellett Baku, Doha és Isztambul érdeklődik, s hasonló szándékot jelzett korábban Durban is, amely azonban időközben letett a kandidálásról. A dél-afrikai sportminiszter februárban irreálisnak nevezte a jelentkezést.

Mi, magyarok, éppen fordítva csináljuk, mint a franciák, akiknél előbb a politika bólintott, aztán jöhet az ötkarikás szervezet. Nálunk a MOB a február 6-i közgyűlésén úgy döntött, javasolja Budapest városának és Magyarországnak, hogy vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét. Azóta 57 médium állt a társadalmi vitára bocsátás mellé. A kormány és a főváros oldaláról még nem történt meg a támogatási szándék konkrét kinyilvánítása, bár Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára már nyilatkozott arról, hogy uniós forrásokat is fel lehetne használni a rendezéshez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.