Ultrakihívás Balatonfüreden: 144 órán át futnak

Az Egyesület a Magyar Ultrafutásért immár ötödik alkalommal rendezi meg a hatnapos viadalt.

FT
2015. 04. 30. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A május 6-án startoló 144 órás verseny során az indulók erejüket és pihenőidejüket optimálisan beosztva próbálnak minél nagyobb távolságot megtenni a forgalomtól elzárt kilencszáz méteres körpályán. A pályacsúcsot jelenleg a francia Olivier Chaigne tartja a tavaly elért figyelemre méltó 920 km-es eredményével!

A pálya egyedülálló adottságai, a csodálatos Balaton-parti környezet és az első négy verseny kimagasló eredményei sikeres és világszinten jegyzett versennyé tették a „füredi hatnapost”. Amint arról Erdész Gyula, az egyik főszervező honlapunkat tájékoztatta, a kiemelt figyelmet jól mutatja, hogy idén öt kontinens huszonkét országából nyolcvan versenyző áll rajthoz, az utolsó helyek pedig már januárban elkeltek. Itt lesz a 2014-es világranglista-vezető amerikai Joe Fejes, valamint a tavalyi balatonfüredi női győztes, a kanadai Charlotte Vásárhelyi; s nem nehéz kikövetkeztetni, hogy mindketten rendelkeznek magyar felmenőkkel. A hölgy ráadásul a nyelvünket is beszéli.

A japán csapat tagjaként először fut hatnapos versenyen a 24 órás futás két korábbi világbajnoka, a férfiaknál a Spartathlont is nyert Otaki Maszajuki, a nőknél pedig a kétszeres vb-1. Inagaki Szumie. A háromfős csapatversenyben papírforma szerint a franciák, a németek és a japánok között dől el az elsőség. A magyar versenyzők közül a férfiaknál Lajkó Csaba és Pula Tamás valószínűleg mindent megtesz az országos csúcs megdöntéséért, amelyet jelenleg az utóbbi tart 767 km-es eredménnyel.

A rendező EMU sportegyesület színeiben a 74 éves Bozó Pál a tavalyi combnyaktörése után megint nekivág a hat napnak. 2012-ben 535 kilométerrel korosztályos világcsúcsot futott, amit aztán 2013-ban az ausztrál Vlastislav Skvaril elhódított tőle. Bozó úr most nagy visszavágásra készül, de nem lesz könnyű dolga, mert a rekord immár 549 km.

A szervezők saját fejlesztésű online eredményjelző rendszerének és a felállított webkameráknak köszönhetően az eseményt itt élőben követhetik az érdeklődők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.