„A Ferrari több mint munka!”

Maurizio Arrivabene nem szórakozni akar csapatfőnökeként, hanem bajnoki címeket nyerni.

B. Molnár László
2015. 06. 23. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyszerre a világ legirigyeltebb, de ugyanakkor a legnehezebb posztja lett az öné. Milyen céllal vágtak neki az idei esztendőnek?
Kötelességünk bajnokságokat nyerni, a Ferrarinál semmi más nem elfogadható. Minden nap minden órájában ezért dolgozunk. A második hely sosem lehet elég.

Miként lehet ekkora nyomás alatt megfelelően teljesíteni?
– Nyomás? Mi az a nyomás? A sport velejárója, amíg nem jön össze a siker, addig csak ott van. Amikor mindent akarsz, ez a nyomás az egekbe szökhet, ez teljesen természetes. A legfontosabb, hogy összeszedett maradj, elérd az elérhetőt, és megpróbáld elérni az elérhetetlent. Ezért vagyok itt. Nekem kell ezen az úton tartani a csapatot.

Mennyire sikerült a csapatba beépíteni a négyszeres világbajnok Sebastian Vettelt?
– Tökéletesen. Amikor először járt nálunk, azonnal azt kutatta, vajon igazak-e azok az állítások a nálunk uralkodó családias légkörről, amit Michael Schumacher mesélt neki. Nos, ezt azóta ő is megérezte, hiszen amikor először jött el a maranellói gyárba, olyan volt, mint egy kisgyerek karácsonykor a játékbolt kirakata előtt. Sebastian rendkívül érzelmes, lelkes, és ez jót tesz nekünk.

– Vettel éppen Alonsót váltotta a Ferrarinál. Miben más vele dolgozni?
– Sebastian teljesen más, mint amilyen Fernando volt. Lenyűgöz, ahogyan dolgozik. Gyakran éjfélig ott ül, hogy megoldást találjon valamilyen problémára, mindig egyre mélyebben elmerül a kérdésekben, közben pedig még csak nem is eszik egy falatot sem. A visszajelzései az autó viselkedéséről végletekig pontosak. Sebastian egy profi, egy igazi világbajnok. És ezen túl még klassz ember is maradt, allűrök nélkül. Ráadásul vicces is, imádom a humorát. Nagyban hozzájárult ahhoz, hogy sokkal jobb lett a csapaton belüli légkör.

Elképzelhető az, hogy vele megismétlődik a Schumacher-féle aranykorszak?
– Nem szeretnék álmodozni, a realitás talaján akarok maradni. Egy ember önmagában nem változtathat meg mindent, és ezt mindig is hangsúlyoztam. Mindkét versenyzőnk egyformán része a Ferrarinak, ahogy én, és mindenki más is csak egy kocka a kirakósban. Együtt viszont szinte mindent elérhetünk. Ha álmodunk, az azt jelenti, hogy alszunk. Ezt nem engedhetjük meg magunknak.

– Mégis, mikor lehet újra világbajnok a Ferrari?
– Ha egy katasztrófa után akarsz visszatérni a csúcsra, a Forma–1-ben ahhoz általában három évre szükséged van. Mi két év alatt szeretnénk elérni ezt, 2016-ban már keményen támadásba akarunk lendülni.

– Irigyeljük a posztja miatt? Élvezi az ezzel járó kötelezettségeket?
– Nem, ugyanis nem az élvezet miatt csinálom. Engem a partik szoktak szórakoztatni. Büszke vagyok arra, hogy a Ferrarinál dolgozhatok. Mindig is vissza akartam adni valamit a szülőhazámnak, és ezt ezzel a munkával most megtehetem. A Ferrari több mint munka.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.