A világ pillanatnyilag leggyorsabb embere is Fehérváron fut

Az amerikai sprinter május 15-én 9.74 másodpercet futott.

2015. 06. 09. 11:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Óriási dolog, hogy a világ pillanatnyilag leggyorsabb embere, aki a legutóbbi huszonkét versenyét megnyerte, részt vesz a Gyulai István Memorialon” – mondta Spiriev Attila, a verseny sportigazgatója az esemény keddi sajtótájékoztatóján.

Az olimpiai és világbajnok amerikai sprinter május 15-én Dohában 9.74 másodpercet futott, ami minden idők kilencedik legjobb eredménye, s csak négyen tudták ennél gyorsabban teljesíteni a 100 métert. Teljesítményét csaknem megismételte múlt csütörtökön Rómában, amikor 9.75-tel nyert.

Gatlin 2010-es visszatérése óta – doppingvétség miatt négy évre eltiltották – gyakorlatilag évről évre egyre gyorsabb: 2010-ben már 10.09-ig jutott, 2011-ben 9.95 másodperccel zárt, a londoni olimpián 9.79-cel nyert bronzérmet, 2013-ban 9.85-tel szerezte meg Usain Bolt mögött a vb-ezüstöt, tavaly pedig uralta a 100-as és mellesleg a 200-as mezőnyt. Előbbi távon 9.77-ig jutott a brüsszeli Gyémánt Liga-viadalon – a legjobb hét időből hat az övé volt az elmúlt évben –, utóbbin pedig 19.68-at repesztett Monacóban.

A hosszabb távokra két sztár ígérkezett el a Gyulai Memorialra. A 2011-ben vb-ezüstérmes kenyai Silas Kiplagat minden idők negyedik leggyorsabb 1500 méterese 3:27.64 perccel, amelyet tavaly júliusban futott Monacóban. Honfitársa, Jairus Kipchoge Birech szintén a Gyémánt Liga-versenyek állandó indulója és győztese, 7:58.41 perces egyéni csúcsánál csak tízen tudtak jobbat 3000 méter akadályon, idén a világranglista második helyén áll 8:01.83 perccel.

Korábban már ismertté vált a jamaicai sprinterkirálynő Veronica Campbell-Brown, az amerikai hármasugró, Christian Taylor távolugrásban és honfitársa, a 110 gátas Jason Richardson, valamit a diszkoszvető észt Gerd Kanter indulása.

Spiriev Attila kiemelte, olyan kiváló magyar versenyzők erősítik a mezőnyt, mint az olimpiai bajnok, eddigi négyszeres győztes kalapácsvető Pars Krisztián, az idei fedettpályás Európa-bajnokságon súlylökésben győztes Márton Anita, illetve a diszkvesztő Kővágó Zoltán.

„Nagyszerű atléták szerepelnek a magyar nagydíjon, amelyről büszkén mondhatjuk, hogy a világ legnagyobb versenyei közé emelkedett” – mondta a verseny sportigazgatója, aki kifejtette, a Gyulai István Memorial az elmúlt két évben a 20-21. helyet érte el az atlétikai versenyek rangsorában, amely kiemelkedő eredmény.

Gyulai Márton, a szövetség főtitkára bejelentette, hogy a július 7-i verseny jegybevételének 40 százalékát felajánlották az életmentő műtéten átesett Ordina Tibor többszörös magyar bajnok távol- és hármasugró megsegítésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.