Az akarattal és a kapitánnyal nem volt gond az elnök szerint

A magyar szövetség elnöke szerint Stefan Svitek alkalmas arra, hogy a női kosárlabda-válogatottat irányítsa.

Arday Attila
2015. 06. 16. 14:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök úgy vélte, az európai bajnokságok, köztük az erős török és olasz liga miatt általános jelenség, hogy későn lehet összeszedni a válogatottat, vagyis keveset tud együtt készülni a nemzeti csapat. Nemcsak a mieink jártak így a hazai Eb előtt. A honosított Quigley Alexandriával kapcsolatban elmondta, megállapodás volt, hogy chicagói klubkötelezettsége miatt csak az Európa-bajnokság előtti héten csatlakozik Stefan Svitek szövetségi kapitány csapatához.

Az elnök kiállt a szlovák kapitány mellett. „Svitekkel hosszabb távra tervezünk, nem rajta múlt a szereplés, semmi okát nem látjuk, hogy felbontsuk a szerződését, ami még két évig érvényes – mondta Szalay Ferenc. – A klubcsapataink is mind beálltak mögé, euroligás együttest vezet Krakkóban, amellyel lengyel bajnok és kupagyőztes lett. A feladata volt, hogy építse már a jövő csapatát is, ezért lett kerettag Zele Dorina vagy Határ Bernadett, aki kimondottan jó benyomást keltett, míg Krivacsevics Tijana a következő időszakban is meghatározó játékos maradhat.

Látni kell, hogy a fiatalokat jóval többet kell szerepeltetni, bár Fegyverneky Zsófia szülés utáni teljesítménye dicséretes, és az is, ahogy Honti Katalin egyre inkább belejött a játékba. Tudtuk, hogy erős csoportba kerültünk, de elvárás volt a továbbjutás. Én is jobb szereplést vártam, azt hittem, a svédeket legyőzzük és utána nyerünk még egy meccset. Alap volt, hogy látszódjon az akarat és a küzdelem. Biztosan lehetett volna jobban akarni, de ezzel a tényezővel nem volt gond. Fizikailag és mentálisan viszont nem volt a csúcson a csapat az utolsó percekben.”

A magyar válogatott az első három meccsén, a svédek, a litvánok és a spanyolok ellen is simán elveszítette a hajrát, ami egyben a mérkőzésbe, illetve a továbbjutásba került. A hétfő esti, szlovákok elleni, immár tét nélkül 86–74-re megnyert találkozón sem a válogatottunké volt az utolsó negyed, amelyet ezúttal kilenc ponttal veszített el. Egybehangzó vélemények szerint a fő baj az, hogy a játékosaink a klubjaikban nem játszanak kulcsszerepet, így a válogatottban nehezebb a helyzetük az éles szituációkban.

A magyar válogatott 2003-től tizenkét éven át, egészen a szlovákok elleni sikerig egyetlen mérkőzést sem tudott nyerni a kontinensbajnokságon, sőt az elmúlt hat évben ki sem harcolta a részvételt, a most zajló viadalon rendezőként lehetett jelen. (Az elmúlt tizenkét évben többek között Rátgéber László, Székely Norbert, illetve 2013 előtt Stefan Svitek töltötte be a kapitányi posztot.)

Ősztől Eb-selejtezők várnak a mieinkre, amelyek tétje a 2015-ös torna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.