Egy komplett medence hiányzik a győri uszodából

Sérülésveszélyes lehet az úszó-ob helyszíne.

2015. 06. 30. 7:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma délelőtt 59,89-et sikerült úsznom 100 háton Győrben, az országos bajnokságon. Nagyon örülök ennek az időnek, mivel csak 5 tizedre maradtam el az országos csúcsomtól. Habár ez nem rám vall, sajnos több versenyszámban nem állok rajthoz az idei bajnokságon. Ez számunkra egy nagyon nehéz döntés volt, mivel imádok Magyarországon és magyar közönség előtt versenyezni, de a hosszú távú céljaink érdekében ez volt a legokosabb döntés. Mivel nincs megfelelő bemelegítőmedence, ez komoly sérülésveszéllyel járhat. ( )

Ezzel a bejegyzéssel találkozhattak, akik vasárnap délután Hosszú Katinka világ- és Európa-bajnok úszónk Facebook-profiljára látogattak. A közlés hullámokat vert a magyar úszósportban.

Májusban a Magyar Úszó Szövetség tisztújító közgyűlést tartott, amin valamennyi elnökségi posztért ringbe szállt a Széles Sándor Úszó-Nevelő Műhelyben edzőként dolgozó Hornyák Viktor. A hajdúsági tanoda edzője az ország Katinkájának szavaira reagált szintén a közösségi oldalon, aminek lényegét így foglalnánk össze: na végre valaki kimondta ezt, mármint hogy az úszószövetség veszélyezteti a versenyzők egészségét. Felhívtuk hát őt és az úszószövetséget is, valóban így van-e.

Először Hornyák Viktorral beszéltünk, aki szerint rendben van az online időmérő, a világszínvonalú rajtkő, csak épp egy fontos „apróság”, edzőmedence nincs.

– Milyen medencét hiányol a győri ob-ről?
– Az 50 méteres versenymedence mellett minimálisan elvárható nagyobb sportesemények esetén, ahol igazolt sportolók vannak, hogy legyen egy bemelegítésre és levezetésre alkalmas medence is, adott esetben egy 4 pályás, 25 méteres. Élsportban ez kötelező is. A győri uszodában van ugyan egy gyerekeknek készült tanmedence, de ennek a hőmérséklete magasabb, nem alkalmas arra, hogy regenerálódjanak benne az úszók. Ráadásul egyik oldalán lépcsők vannak, ahol nem tud egy bukófordulót végrehajtani a versenyző, nem beszélve a 90 centis mélységről, amibe beugrani sem lehet rendesen.

– Ön sérülésveszélyről írt a Facebookon. Mire gondolt?
– Nagy feszültség van egy sportoló testében versenyhelyzetben. Maximális teljesítmény mellett, nem megfelelő bemelegítés esetén izomszakadás is lehet. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a fizikai igénybevétel esetén tejsavval telik meg az izomzat, amit az igénybevétel után le kell vezetni, közben áll helyre az idegrendszer és a pulzus is. Tegyük fel, egy sportoló egy 800 méteres versenyszám után még elindul egy másikban, levezetés híján már nem tud semmit csinálni, beállnak az izmok, nem elasztikusak és fájdalmak következnek. Sérülés esetén pedig akár egy év is lehet a rehabilitáció. Ez tudományos kérdés.

– Hosszú Katinka megszólalt, Cseh László és a többiek nem. Miért?
– Helytelen, de sajnos a hazai versenyzők ezt megszokták, a Komjádi uszodában, ahol régen a versenyek voltak, ott ki is kellett menni az uszodából a versenyzőknek a levezetéshez. Úgy gondolom, nem mertek megszólalni. Katinka más téma, ő független a hazai viszonyoktól. Van mellette egy amerikai edző, aki tudja, hogy hogyan néz ki a felkészülés. És lehetnek adott esetben szponzorok, akikkel megállapodnak, hogy Katinkának ott kell lennie a vb-n. Nem kockáztathat azzal, hogy ilyen körülmények között versenyez. Tegyük fel, megsérül, és a szponzor rákérdez, tudta-e, hogy megsérülhet. Nem kell félreérteni: Katinka idejön Amerikából nem kis költséggel, mert ő magyar állampolgár, magyar úszónő, a hazáját akarja reprezentálni. A hazai versenyzőknek viszont az induláson múlhat a támogatás, nem vállalják fel a konfliktust.

– Ezek szerint gyengébb időeredmények is lesznek emiatt az ob-n?
– Másfél hónap múlva itt a kazanyi világbajnokság. Mindenki óvatos, nem csak Hosszú Katinka. Ha valaki megsérül, meg kell állnia az edzéssel, nem fog elindulni a vb-n, az olimpia előtt egy évvel. Merek fogadni arra, hogy a teljesítmények nem lesznek maximálisak, így viszont nincs értelme a versenynek. Hosszú Katinka is megmondta, a legfontosabb a sportoló egészsége.

Eddig a beszélgetés. Hogy hogyan került Győrbe az ob? Előzőleg Debrecenben volt, ott a nagymedence mellett komplett 25-ös medence is épült, ahol mindenki bemelegíthet, levezethet. Egyébként biztosak lehetünk benne, hogy Győrben is lesz egy 33-as, mert a vízilabdának szüksége van rá. A győriek végül is nem tehetnek róla, hogy így is ők a rendezők, mert engedélyt kaptak rá a MÚSZ-tól, hogy az edzőmedence nélkül is ők legyenek a házigazdák. Aki szervezi az ob-t, gondolkodhatott úgy, hogy a 12 vagy 16 méteres gyerekmedence elég a levezetéshez, de Hosszú Katinka nem így látja. Az online időmérést, a szervezést egyébként semmi kritika sem éri Hornyák részéről, valóban az egyetlen „apró szépséghiba” a medence hiánya. Mint Hornyák szemlélteti, egy Forma–1-es pilóta sem ül bele olyan autóba, ami műszakilag hibás.

Ezek után Csurka Gergelyt, a Magyar Úszó Szövetség sajtófőnökét tárcsáztuk. A következők derültek ki a beszélgetésből:

– Mint Hosszú Katinka a Facebookon jelezte, sérülésveszély miatt visszalépett az ob további küzdelmeitől
– Nem. Csak egy számban indult.

– Van-e erről valamilyen állásfoglalása a szövetségnek?
– Nincs. Istenigazából annyi, hogy válogatott versenyen el kell indulnia, azt ő dönti el, hogy hány számban.

– Hosszú Katinka kicsit többet is mond a miértről. Azt kifogásolja, hogy a győri létesítmény infrastruktúrája hiányos, nincs például levezetőmedence. Van-e MÚSZ-szabály arra, hogy egy ilyen kaliberű versenyt milyen létesítményben kell megtartani?
– Nincs. Ugyanolyan népes mezőny indult most is, mint bármikor.

– Megjelentek erre reagálva különféle vélemények is: a Széles-úszóműhelynek is van.
– Azzal nem igazán foglalkozunk.

– Akkor arra sem reagálnak, hogy sérülésveszélyes lehet az országos bajnokságon való indulás?
– Nem. Vasárnap Cseh Laci három számban indult, és egyáltalán nem tűnt sérültnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.