Hatvanezer fős biztonsági erővel készülnek a riói olimpiára

Brazília 60 ezer fős biztonsági erőt tervez felállítani a 2016-os Rio de Janeiro-i olimpia idejére – jelentette egy előkészületekre rálátó forrásra hivatkozva a Reuters brit hírügynökség szerdára virradóra.

MTI
2015. 06. 24. 7:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A név nélkül nyilatkozó forrás szerint a sporteseményt biztosító rendvédelmi műveletben a hadsereg, a rendőrség és a tűzoltóság tagjai, valamint magáncégek alkalmazottai is részt fognak venni. Az akció egyelőre a tervezés fázisában van, a részletek véglegesítésén jelenleg is dolgoznak a szövetségi és a helyi hatóságok, valamint a rendezőbizottság.

Bár Rióban az utóbbi években jelentős összegeket költöttek a rendőrség fejlesztésére, és emiatt a bűnözési statisztikák is javultak, az elmúlt hónapokban ismét megszaporodtak a késelések, lövöldözések és betörések, ami aggodalommal tölti el a hatóságokat egy évvel az olimpia előtt.

A védelmi minisztérium korábbi becslései arról szóltak, hogy mintegy 600 millió realba (53,8 milliárd forint) fognak kerülni a riói olimpia biztonsági intézkedései.

A legutóbbi, 2012-es londoni olimpia alkalmából a brit biztonsági erők 40 ezer tagját mozgósították, 2004-ben Athénban – a 2001-es amerikai terrortámadások által felkorbácsolt félelmek miatt – 75 ezren vigyázták a rendet. A 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokságot tizenkét városban összesen 170 ezer rendőr biztosította.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.