Horogkereszttel fogadták az olasz válogatottat Horvátországban

Szvasztikát festettek a fűbe a zárt kapus Eb-selejtező előtt. Újabb szankció jöhet.

GB
2015. 06. 13. 8:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horogkeresztet festettek a fűre a Splitben lejátszott Horvátország–Olaszország Európa-bajnoki selejtező előtt – írja péntek esti cikkében a The Guardian. A szvasztikát minden bizonnyal szurkolók vihették fel a gyepre vegyi anyagok segítségével, és akkor vált igazán láthatóvá, amikor felkapcsolták a reflektorokat.

Tomislav Pacak, a horvát szövetség sajtófőnöke merényletnek és szégyennek nevezte a történteket, és rendőrségi vizsgálatot ígér az ügyben. „Elnézést kérünk olasz vendégeinktől, a tévénézőktől és mindkét csapattól” – tette hozzá. Davor Suker, a Horvát Labdarúgó-szövetség elnöke szintén kivizsgálná az ügyet, mint mondta, vannak szurkolóik, akikkel komoly problémák akadnak.

Efelől valóban nincs kétség, a mostani mérkőzést ugyanis éppen azért kellett zárt kapuk mögött megrendezni, mert a novemberi, milánói odavágón a horvát drukkerek rasszista rigmusokat énekeltek, ami miatt többször is félbe kellett szakítani a találkozót.

Nem az volt az első ilyen típusú rendzavarás horvát részről: még 2006-ban az Olaszország–Horvátország barátságos meccsen több tucat vendégszurkoló horogkereszt alakban sorakozott fel a lelátón, így üzenve félreérthetetlenül vendéglátóiknak. Josip Simunic, a horvátok Ausztráliában született játékosa a 2013-as, Izland elleni, sikerrel megvívott vb-pótselejtezőt követően „Za dom” (a hazáért) felkiáltással köszöntötte a zágrábi stadionban helyet foglaló drukkereket, akik „Spremni” (készen állunk) felelettel válaszoltak. Ez a második világháborúban a nácikkal kollaboráló usztasák jelmondata. A futballistát tettéért pénzbüntetéssel és tízmeccses eltiltással sújtották, ami miatt ki kellett hagynia a 2014-es brazíliai vébét.

Az olasz szövetség hivatalosan is jelezte a pénteki találkozón fűre festett horogkeresztet az UEFA-nak, így minden bizonnyal újabb szankciókat fognak alkalmazni a horvát szövetséggel szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.