Mo Farah és a csengő esete

A brit futó két doppingvizsgálatot is elmulasztott a londoni olimpia előtt.

Lipiczky Ágnes
2015. 06. 18. 19:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2012-es londoni játékok előtt két doppingvizsgálaton nem jelent meg a britek kiváló hosszútávfutója, Mo Farrah – számolt be a Daily Mail egy cikkében az esetekről. Az első mulasztás még 2010-ben történt, hónapokkal azelőtt, hogy csatlakozott Alberto Salazar csapatához Oregonban, amelynek aztán legnagyobb sikereit köszönheti. A másik eset 2011-ben történt, amikor is az ellenőrök a házában keresték Farah-t, aki nem nyitott ajtót, mert „nem hallotta a csengőt”. A brit doppingellenes ügynökség (UKAD) akkori szabályzata szerint minden olyan sportoló, aki 18 hónapon belül két doppingellenőrzést elmulaszt, négyéves eltiltással sújtható. Farah esete – a csengő nem hallása – azonban nem számított vétségnek, az UKAD elfogadta az érvelést.

Egy nemrégiben megjelent cikk szerint Farah trénere, a híres atlétaedző, Salazar az Oregon Projectben részt vevő több versenyzőjét is biztatta és segítette teljesítményfokozó, asztma- és hormontartalmú gyógyszerek szedésére. A ProPublica oldalon megjelent cikkben olvasható, hogy több atléta is állítja vagy legalább gyanítja, hogy Salazar csalásra biztatta sportolóit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.