Párizs is ringbe száll a 2024-es olimpiáért

A Francia Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy Párizs megpályázza a 2024-es nyári olimpia megrendezését.

MTI
2015. 06. 23. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A célunk, hogy otthont adjunk a 2024-es játékoknak, izgatottá, egységessé és lelkessé teszi majd Párizs lakosságát, valamint egész Franciaországot, s a világ sportszerető közösségét” – jelentette ki Bernard Lapassett, a pályázat vezetője.

Párizs szándékát a CNOSF központjában jelentették be hivatalosan, az ünnepélyes eseményen számos francia sportoló is részt vett. A tervek szerint július 14-én Francois Hollande francia elnök és más vezető politikusok részvételével egy második ünnepségre is sor kerül.

Párizs 1900-ban és 1924-ben rendezett nyári olimpiát, az 1992-es, a 2008-as és a 2012-es játékokra sikertelenül kandidált.

A mostani pályázat infrastrukturális költségvetését hárommilliárd euróra (900 milliárd forint), a további szervezési költségeket pedig 3,2 milliárd euróra becsülik, míg a kandidálásra a tervek szerint 60 millió eurót fordítanak.

Lapassett azt mondta, a létesítmények 60-80 százaléka már megépült, így a helyszínek döntő többségét nem újonnan kell felépíteni.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke áprilisban találkozott Francois Hollande elnökkel, s az egyeztetés után úgy nyilatkozott, „ha ez a pályázat ugyanebben a szellemben folytatódik, Párizs számára minden adott lesz ahhoz, hogy teljesen magabiztosan szálljon harcba a rendezési jogért”.

Kedd délelőtt a Fővárosi Közgyűlés határozatban kimondta, egyetért azzal, hogy Budapest a Magyar Olimpia Bizottsággal (MOB) közösen, az Országgyűlés támogatásával nyújtsa be pályázatát a 2024-es eseményre.

Eddig Róma, Boston és Hamburg jelezte kandidálási szándékát. Pályázni idén szeptember 15-ig lehet, a házigazdáról 2017-ben Limában dönt a NOB.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.