Perrel fenyeget a megvádolt korábbi bringásszövetségi elnök

A fő ok, hogy a jelenlegi vezetés rá nézve terhelő megállapításokat tett a doppingbotrányokkal kapcsolatban is.

MTI
2015. 06. 17. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Verbruggen szerint felháborító, durván elfogult, hibáktól hemzsegő, félrevezető a CIRC-jelentés, emiatt helyezett kilátásba jogi lépéseket.

A márciusban közzétett 227 oldalas dokumentum szerint az UCI korábbi vezetői nem akadályozták meg a dopping elterjedését, és tevékenységük hozzájárult ahhoz, hogy a hétszeres Tour de France-győztes Lance Armstrongból szupersztár váljon. Az anyagban kiemelték, hogy Verbruggen és Pat McQuiad, az UCI korábbi két „autokrata, ám gyengekezű” elnöke – mindketten volt NOB-tagok – kedveztek Armstrongnak, védték őt.

A jelentés szerint elképzelhető, hogy az amerikai bringás 1999-es, első Tour-sikere alkalmával az illetékesek szemet hunytak egy olyan visszadátumozott recept felett, amelyben tiltott szer – kortikoszteroid – fogyasztását engedélyezték neki. A CIRC utalt rá, hogy a sportágat alapjaiban megrázó 1998-as Tour-doppingbotrány után Verbruggen szerette volna jobb színben feltüntetni a kerékpározást, és erre a rákos betegségét legyőző Armstrong tökéletes alanynak mutatkozott.

A CIRC szerint a korábbi elöljárók hivatali ideje alatt kevésbé volt átlátható az UCI gazdálkodása, és akadtak törvénytelenségek a választások alkalmával is. A testület ugyanakkor nem talált bizonyítékot arra az állításra, amely szerint a hét Tour-diadalától később megfosztott Armstrong összesen 125 ezer dollárt fizetett volna az UCI-nak, hogy az 1999-es Touron és a 2001-es svájci körversenyen adott pozitív mintáját eltüntessék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.