Sérült bokával nyert Eb-aranyat Szilágyi Áron

A svájci kontinensviadalon a magyar küldöttség negyedik érmét szerezte meg.

2015. 06. 08. 20:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2012-ben olimpiai bajnok magyar vívó a fehérorosz Szjarhej Sacsanyin 15-6-os, a belga Seppe van Holsbeke 15-14-es, a francia Vincent Anstett 15-7-es és az orosz Alekszej Jakimenko 15-13-as legyőzésével jutott el a döntőig, ahol a német Max Hartungot verte 15-11-re.

Utolsó asszójának elején mindkét oldalon akadtak szép akciók, aztán 6-5-ös vezetésénél Hartung akciójánál Szilágyi leszorult a pást végére, ahol el is csúszott. A német egyenlített, őt pedig ápolni kellett. Jobb bokáját tíz percig kezelték, majd a folytatásnál a német két gyors tussal meglépett. 6-8-nál következett az egyperces szünet, de a pihenő utáni első találatot is a német adta. Aztán ismét bátrabbá vált Szilágyi, nem kímélte magát, s amikor mert dinamikusan vívni, újabb szép akciókat mutatott be, aminek meg is lett az eredménye: 10-10-nél egyenlített. Aztán onnan már csak egy találatot kapott, miközben ötöt adott. Holott – amint az a nemzetközi szövetség közvetítéséből kiderült – továbbra sem volt rendben a bokája, egy-egy akció után sántikálva ment vissza a vonalra.

Szilágyinak korábban egyéniben egy harmadik helye volt Eb-n még 2011-ből. Emellett világbajnokságon is állhatott a dobogó harmadik fokán, mégpedig londoni olimpiai győzelmét követően 2013-ban, Budapesten.

A svájci kontinensviadalon a magyar küldöttség negyedik érmét szerezte meg. Előzőleg bronzot nyert a párbajtőröző Szász Emese és Boczkó Gábor, valamint a tőröző Mohamed Aida.

Eredmények (az Eb honlapjáról):
a 32 között:
Szilágyi Áron – Szjarhej Sacsanyin (fehérorosz) 15-6
Szatmári András – Andrij Jagodka (ukrán) 15-10
Luca Curatoli (olasz) – Decsi Tamás 15-11
Nyikolaj Kovaljov (orosz) – Iliász Nikolász 15-11

a 16 között:
Szilágyi – Seppe van Holsbeke (belga) 15-14
Aljakszandr Bujkevics (fehérorosz) – Szatmári 15-11

negyeddöntő:
Kovaljov – Matyas Szabo (német) 15-9
Max Hartung (német) – Bujkevics 15-10
Alekszej Jakimenko (orosz) – Aldo Montano (olasz) 15-11
Szilágyi – Vincent Anstett (francia) 15-7

elődöntő:
Max Hartung (német) – Kovaljov 15-11
Szilágyi – Alekszej Jakimenko (orosz) 15-13

döntő:
Szilágyi – Hartung 15-11

A végeredmény: 1. Szilágyi Áron, 2. Max Hartung, 3. Nyikolaj Kovaljov és Alekszej Jakimenko, 14. Szatmári András, 19. Iliász Nikolász, 23. Decsi Tamás

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.