Százméteres kínai: kicsi és gyors

Szu Ping-tien eleinte csak a táskáját vitte a társainak, de már 10 másodpercen belül fut 100-on.

Arday Attila
2015. 06. 18. 21:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyerekként csak figyelt másokat, ahogy futnak. Aztán kitűnt a robbanékony erejével, majd rátalált egy edző. „Megláttam benne a csiszolatlan gyémántot – nyilatkozta róla Jüan Kuo-csiang a nemzetközi szövetség honlapján. – Persze könnyű lenne most azt mondani, tudtam, hogy áttöri majd a tíz másodperces álomhatárt. Olyan sportoló, aki ha kitűz maga elé valamit, mindent meg is tesz érte.”

Edző és tanítványa ugyanazt a délkelet-kínai nyelvjárást beszélik, ezért is értik meg jól egymást. Szu Ping-tien három éve Londonban első kínaiként jutott olimpiai elődöntőbe 100 méteren. A tavalyi fedettpályás világbajnokságon az első kínai lett, aki világversenyen döntőbe jutott, május 30-ai 9.99-es futása pedig az eddigi legnagyobb mérföldkő a huszonöt éves sprinter pályafutásában. Az augusztusi pekingi szabadtéri világbajnokságon, a Madárfészekben is a finálé a célja 100-on, ami korábban még egy honfitársának sem jött össze.

„Eleinte a jobb lábával rajtolt, de a harmadik lépésnél bizonytalanná vált a mozgása, és ez a ritmusára is kihatott. Télen ezért áttért a ballábas rajtra. Negyvennyolcat lép száz méteren, ha nagyobbakat lépne, tovább tudna fejlődni – mondta a 172 centis versenyzőről a tréner. – A hosszabb lépésekkel viszont csökken a frekvencia, szóval meg kell találnunk az egyensúlyt.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.