Új tréner irányítja Miklós Edit munkáját

Ivica Kostelić korábbi edzője, Walter Hubmann készíti fel olimpiai hetedik lesiklónkat.

Lipiczky Ágnes
2015. 06. 12. 14:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mosolygós, közvetlen és játékos volt a szlovénok kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok sízője, Tina Maze, aki a Szlovéniát népszerűsítő turisztikai kampány egyik nagyköveteként pénteken részt vett a Magyar Sí Szövetség csapatbemutató sajtótájékoztatóján.

A jelenlegi női elit egyik kiemelkedő versenyzője elmondta, a 2015–16-os idényben nem láthatjuk őt versenyezni, mert most nem érez kellő motivációt a felkészüléshez. „Kell ez az egy év szünet, mert fizikailag és fejben is elfáradtam, szükségem van a nyugalomra és arra, hogy kitaláljam, hogyan, milyen keretek között folytassam a pályámat” – árulta el Maze. Elmondta, hogy sikerének nem egy, hanem több titka is van: a tehetségen kívül szükség van megfelelő körülményekre, jó edzőre és arra is, hogy a versenyző akarjon dolgozni a sikeréért. Mint fogalmazott, több nehéz időszakon is túljutott, de kemény részek nélkül nincs jó oldala sem a sportágnak – az egyik, a másik nélkül nem létezik.

Ahogyan a magyar sísport sem külföldi szakemberek nélkül. Olimpiai hetedik helyezett, világkupa-dobogós alpesisízőnknek, Miklós Editnek új stábja lesz a következő szezonban. Dietmar Thöni helyett a jövőben egy másik osztrák tréner, a korábban a horvátok kiválósága, Ivica Kostelić felkészítésében segédkező Walter Hubmann irányítja majd a magyar versenyző munkáját. A csapatban korábban szervizemberként szereplő Stark Márton most a magyar utánpótlás felkészítésében kap feladatokat, a vaxmesteri teendőket a horvát Renato Gaspar látja el, ám Miklós Edit fizikoterapeutája, Benjamin Isakee marad, a szárazedzéseket pedig változatlanul Zakariás Zsolt irányítja.

Miklós Edit az előző idényre visszatekintve úgy fogalmazott, hogy „aránylag sikerült megvalósítani a kitűzött célokat”. A jelenről és a közeljövőről azt mondta, a nyár nagyobb részét Magyarországon tölti, most a fizikai felkészülésre koncentrál, de július közepén és augusztusban már havon is edz. „A következő szezonban szeretnék minél több vk-futamon dobogóra állni, minél több pontot szerezni, s rendszeresen, így a döntőben is a legjobb tizenöt között végezni\" – jelentette ki a 27 éves lesiklóspecialista.

Mivel az alpesi és északi szakágakat tömörítő sí a kiemelt sportágak közé került, állami részről és szponzori oldalról is megfelelő támogatásokhoz jutott. Ez lehetőséget ad arra, hogy még több külföldi szakembert bevonjanak a munkába. Így sílövészetben és sífutásban is külföldi szakember készíti majd fel a magyar sportolókat, ez reményei szerint a 2018-as pjongcsangi téli olimpiára komoly előrelépést eredményezhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.