Vereséggel kezdett a női kosárválogatott

72–63-ra kikapott a svéd válogatottól a magyar csapat Sopronban. A hajrát elszúrtuk.

MTI
2015. 06. 12. 20:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eb-re megszépült-kibővült Novomatic Arénában – amely a bajnok Uniqa-Euroleasing Sopron otthona – mintegy félház látta, amint a csoportellenfelek „felvezető” mérkőzésén a szlovákok 85–79-re legyőzik a litvánokat. A szombaton a magyarokkal találkozó balti együttes ezzel a második mérkőzését is elvesztette, a szlovákok pedig már két sikerrel állnak – számolt be róla az MTI.

A csütörtökön szabadnapos hazai válogatott első ellenfele, a svéd csapat 26 évnyi böjt után jutott ki a 2013-as kontinenstornára, ahol nagy meglepetésre hetedikként zárt. Az idei Eb-re meggyőző, 3/1-es csoportmérleggel került ki, Sopronba pedig mintegy 500 szurkoló kísérte el a gárdát.

Stefan Svitek szövetségi kapitány együttesének bemutatkozására csaknem megtelt a csarnok, az első magyar kosarat a Sopronnal bajnok Krivacsevics Tijána szerezte. Az ellenfél szinte csak a triplákat erőltette, ezekből azonban csak kettő sikerült, a nyitónegyedet így 20–12-re hozták a Honti Kata vezette házigazdák. A két szakvezető „merítési” lehetőségeit jól mutatta, hogy a magyar kispad 14, míg a svéd csupán 2 pontot hozott össze 10 perc alatt. A folytatásban 25–12-nél időt kért Lars Johansson, ami hat vendégpontot eredményezett, ám eközben Krivacsevics bedobta tizedik pontját, Vajda Anna pedig egy sarokból eleresztett triplával csökkentette a rivális lelkesedését. A 18. percben 36–20 állt a nagyórán, míg a nagyszünetben 39–27 volt az állás.

A térfélcsere után alaposan belehúztak a skandinávok, 8 magyar pontra 15 érkezett, és máris szorossá vált az addig meglehetősen egyoldalú meccs. Az ősztől az euroligás Kurszkban pattogtató Frida Eldebrink 20 pontnál járt, és a helyenként durván védekező kék-sárgákat az sem lassította le, hogy Danielle Hamilton kipontozódott. Az 51–46-os magyar előnyről induló zárószakaszban a távolról próbálkozó Svitek-gárda öt és fél percen át még büntetőből sem talált a gyűrűbe, ezalatt az ellenfél – a meccs során először – átvette a vezetést (58–51). A hazai reményeket Honti betörése és Vajda triplája hozta vissza (62–60), a hajrá azonban ismét az eksztázisban játszó svédeké lett.

A magyarok szombaton 19 órakor az eddig nyeretlen litvánokkal csapnak össze.

Stefan Svitek szövetségi kapitány a pénteki meccs kapcsán arról beszélt: „Végig küzdöttünk, de a második félidőben a zónavédekezés ellen nem működtek a kinti dobásaink. Könnyű kosarakat kaptunk, a befejezésekre a továbbiakban jobban kell figyelnünk. Ettől még készen állunk a holnapi meccsre.” Honti Kata pedig kijelentette: „Úgy kezdtünk, ahogy elképzeltük, aztán nem tudom, mi történt. Hullámvölgybe kerültünk, 16 triplakísérletből csak kettő ment be, pedig csak egy-két gólnak kellett volna sikerülnie a fontos pillanatokban. Az első félidőből kell táplálkoznunk a folytatásban.”

Kollégánk, Arday Attila a vegyes zónában kapta el a játékosokat. Néhány perccel a tizenhat pontos előnyről elveszített magyar–svéd női kosármeccs után már nem az volt a fontos a válogatott tagjainak, miért kaptunk ki, hanem az, hogyan nyerhetünk meccseket a hazai Európa-bajnokságon. Horti Dóra azért szomorúan még visszanézett, Krivacsevics Tijána és a szülés után korán visszatérő Fegyverneky Zsófia viszont már előre.

Horti Dóra, a magyar csapat egyik legjobbja (14 pontot szerzett) a könnyeivel küszködve haladt át a vegyes zónán. Mint mondta: „Bezónáztak”, mármint a svédek, így kaphatott ki válogatottunk 16 pontos előnyről. A tizenkét pontos Krivacsevics Tijána higgadt maradt, és miután értékelt, máris előre nézett: „Az elején még meg tudtuk állítani a svédeket, de aztán váltottak. Nagyon agresszívvé váltak. De én főleg az első félidőre akarok visszagondolni, mert az megmutatta, hogy tudunk nagyon jól játszani.”

A februári szülés után visszatérő Fegyverneky Zsófia egy anya bölcsességével, nyugodtan beszélt, neki is az volt a fontos, amit jól csinált a válogatott: „Tudunk építeni az első félidőre, voltak jó periódusaink. A védekezésünknek kell stabillá válnia, és akkor tudunk meccseket nyerni.” Szükség is lesz rá, ha a csapat tovább akar jutni a győri középdöntőbe. Szombaton a litvánok, vasárnap a spanyolok, hétfőn az eddig két meccset megnyerő szlovákok az ellenfelek.

Egyik meccsen sem a magyar válogatott az esélyes, hiszen hat éve nem játszott Eb-n, míg a svédek például legutóbb hetedikek lettek, a szlovákok tizenegyedikek, a litvánok tizenharmadikok. A spanyolok pedig elsők.

A csoport (Temesvár):
Montenegró–Románia 79–61
korábban:
Csehország–Ukrajna 80–79
Az állás: 1. Montenegró 4 pont/2 mérkőzés, 2. Csehország 3/2, 3. Francioaország 2/1 (79-55), 4. Ukrajna 2/2 (134-159), 5. Románia 1/1

B csoport (Nagyvárad):
Fehéroroszország–Lengyelország 65–49
korábban:
Görögország–Olaszország 51–46
Az állás: 1. Fehéroroszország 4 pont/2 mérkőzés, 2. Görögország 2/1 (51-46), 3. Törökország 2/1 (57-54), 4. Olaszország 2/2 (122-136), 5. Lengyelország 2/2 (103-122)

C csoport (Szombathely):
Oroszország–Nagy-Britannia 71–40
korábban:
Horvátország–Lettország 67–63
Az állás: 1. Oroszország 4 pont/2 mérkőzés, 2. Horvátország 3/2, 3. Szerbia 2/1 (76-60), 4. Lettország 2/2 (123-143), 5. Nagy-Britannia 1/1

D csoport (Sopron):
korábban:
Szlovákia–Litvánia 85–79
Svédország–Magyarország 72–63

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.