Zárásként szlovákokat vertek a magyar lányok

Az már korábban eldőlt, hogy a magyarok nem jutnak tovább a győri középdöntőbe.

MTI
2015. 06. 15. 20:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzőleg a svédekkel, a litvánokkal és a címvédő spanyolokkal szemben is alulmaradt hazai válogatott negyedik ellenfelének, a szlovák csapatnak a 90-es években volt a fénykora: akkor sorozatban négyszer jutott Eb-elődöntőbe, 1993-ban bronz-, 1997-ben pedig ezüstéremmel zárt. A mostani csapat vezére a honosított amerikai irányító, Kristi Toliver, a soproniak számára pedig régi ismerős volt a városban két évig légióskodó, 35 esztendős Zuzana Zirkova.

Stefan Svitek szövetségi kapitány együttese – aki éppen honfitársai ellen vezette a magyarokat – Toliver remeklése miatt 9–2-es hátrányba került, ám ekkor jött Vajda Anna, és 12 pontjával megfordította az állást. A 20–2-es(!) hazai roham alaposan feltüzelte a Novomatic Aréna közönségét, az előző napok sikertelensége után szokatlan látvány volt a 12. percben a nagyórán álló 31–13. Az ellenfél azonban nem hagyta magát, és Martina Kissova révén 11 pontra felzárkózott. Válaszul az idén a Sopronnal bajnok Krivacsevics Tijána és a honosított Quilgey Allie is utolérte Vajdát a dobótáblázaton, s ekkor már 20 pontra elhúztak a magyarok (45–25). A nagyszünetben 47–27 volt az állás.

Térfélcsere után maradt a 15-20 pontos különbség, noha Vajda négy személyi hibával a kispadra kényszerült. Távollétében Quigley és Krivacsevics szórta a kosarakat. Az előny a 28. percben 23 pontra nőtt (68–45), a Svitek-gárda ekkor már túlszárnyalta az előző találkozókon 40 perc alatt dobott teljesítményét (63, 66, 46 pont). A 70–49-ről induló zárószakaszban a már továbbjutott szlovákok visszazárkóztak öt pontra (75–70), ám a soproni közönség végül három vereség után hazai győzelemnek tapsolhatott. Az már vasárnap eldőlt, hogy a magyarok nem végeznek a D csoport első három helyén, tehát nem jutnak tovább a győri középdöntőbe, és a 14–20. helyen fejezik be az Eb-t.

A magyar együttes Európa-bajnokságokon 12 év után nyert meccset, előzőleg ugyanis 2003-ban, Görögországban győzött. Azóta csak 2009-ben jutott ki Eb-re, akkor pedig három vereséggel búcsúzott Lettországban.

„Ma is voltak hullámvölgyek, de ma mi nyertünk – kezdte értékelését Stefan Svitek szövetségi kapitány. – Az egyik szemem sír, a másik nevet, mert győztünk ugyan, és időnként közel álltunk a továbbjutáshoz, de végül nem mehetünk Győrbe. A svédek és a litvánok ellen is mindent megpróbáltunk, az ingadozó teljesítmény miatt talán felkérünk pszichológust is a jövőben. A távolabbi folytatás szempontjából fontos ez a mai győzelem.”

„Csalódott vagyok, jobbat érdemeltünk – jelentette ki Vajda Anna. – Felálltunk a padlóról, a szurkolókért és mindenkiért küzdöttünk, s ma megmutattuk, hogy tudunk kosarazni. A mai sikert nem fognám a tét nélküliségre, én speciel szeretek teher alatt játszani, részemről biztosan nem ezen múlt.”

Eredmény, 4. forduló, D csoport:
Magyarország–Szlovákia 86–74 (24–13, 23–14, 23–22, 16–25)
a legjobb magyar dobók: Quigley 26, Krivacsevics 20, Vajda 20

Korábban:
Spanyolország–Svédország 64–60

A D csoport végeredménye:
1. Spanyolország 8 pont
2. Szlovákia 6
3. Litvánia 6
4. Svédország 5
5. Magyarország 5
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.