Elérték a K2 alaptáborát a magyar mászók

Szokatlanul erős hóesés közepette érkezett meg Varga Csaba és Suhajda Szilárd.

GB
2015. 07. 01. 16:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Csaba és Suhajda Szilárd június 17-én indult el Budapestről repülővel, terveik szerint mintegy két hét alatt kellett elérniük a K2 pakisztáni alaptáborába. A célkitűzést teljesítették, erről maga Suhajda adott hírt szerdán a Duna TV Hazajáró című műsorának. A Hazajáró egyébként végig követni fogja az expedíciót, kapcsolatban lesz a két magyar mászóval.

A páros a hegytől mintegy hetven kilométerre fekvő Szkardu városából terepjáróval jutott el a K2-höz legközelebb található faluig. Innen, a mintegy 3000 méter magasan fekvő Aszkoléból gyalog indultak tovább. Hét nap alatt, 2000 méteres szintkülönbség megtételét követően érték el szerdán az alaptábort – épségben. Egy pihenőnapot beiktattak.

„A korábbiakhoz képest furcsa volt, hogy szinte végig esett, amikor magasabbra értünk, havazott. Ideért az előmonszun, úgyhogy akik már korábban ideértek a táborba, azok is velünk együtt várják, hogy elálljon a hóesés” – mondta telefonon a televíziónak Suhajda Szilárd, és hozzátette: ez több napig is eltarthat, a lehullott komoly hómennyiség megnehezítheti az akklimatizációs mászásokat.

Az alpinista elmondta, jól érzik magukat Vargával, a tavalyihoz képest könnyebb túrán vannak túl. 2014-ben Varga és Suhajda megmászta a 8051 méter magas Széles-csúcsot (Broad Peak). Ott találkoztak először, és a siker hatására határozták el, hogy idén is együtt vágnak neki egy nyolcezres csúcsnak.

Varga Csaba is beszélt röviden érkezésükről: mint mondta, rajtuk kívül svájci, japán és amerikai hegymászócsapat is van az alaptáborban. Az ő „csoportjukban” van három spanyol is, de ő Suhajdával külön fog mászni.

A szokatlan erősségű havazással kapcsolatban pozitívumként jegyezte meg, hogy így kevesebb lesz a kőhullás, a lavinaveszély viszont értelemszerűen nő. „Reméljük, meghoztuk a jó időt” – utalt arra, hogy a telefonos interjú alatt előbújt a nap.

A magyarok két-három nap pihenés után szeretnének eljutni az előretolt alaptáborba, onnan fel az egyes táborba, majd a kettesbe, ahol két éjszakát terveznek eltölteni első körben.

Az expedíciót az MNO is folyamatosan nyomon követi, tartsanak velünk!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.