Igazi sztárparádé várható a Gyulai Memorialon

Férfimagasugrásban is erős mezőny indul jövő kedden a székesfehérvári Gyulai István Memorialon.

MTI
2015. 07. 02. 13:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón Spiriev Attila, a verseny sportigazgatója elmondta, hogy a két sztár közül az ukránok világ- és Európa-bajnokának a részvétele még kérdéses. Bondarenko múlt héten kisebb bokasérülést szenvedett, emiatt lemondta szereplését a szombati párizsi Gyémánt Liga-versenyen. A sportigazgató ennek ellenére bízik abban, hogy az ukrán ott lesz a viadalon, menedzsere ugyanis szerda éjjel azt mondta neki, hogy nem akarják lemondani a részvételt.

Spiriev kiemelte, hogy Barsim és Bondarenko rivalizálása rég nem látott magasságokba emelte a számot, amit jól érzékeltet, hogy a fedett pályás vb-győztes Barsim egyéni csúcsa 2,43 méter, míg Bondarenkóé 2,42, azaz előbbi 2, utóbbi pedig 3 centire van a világrekordtól. A székesfehérvári mezőnyt csak még erősebbé teszi, hogy mellettük ugrani fog az olimpiai bajnok orosz Ivan Uhov, akinek egyéni rekordja 2,41, de indul a 2009-es világbajnok bahamai Donald Thomas is.

A szervezők csütörtökre a magasugrás sztárjainak bejelentése mellett még egy nagy nevet tartogattak: elfogadta meghívásukat Aries Merritt is, a 110 méter gát világcsúcstartója (12.80 mp), londoni olimpiai bajnoka. A gátas mezőnyt már így is két futamra osztották be, ám Merritt érkezésével kisebb fejtörést jelent a szervezők számára, hogy kit hagyjanak ki az erősebbik futamból.

A viadalon nem csupán magasban és gáton, de tulajdonképpen minden nemzetközi számban kiemelkedő versengésre van kilátás, a szervezők korábbi bejelentéseinek megfelelően ugyanis olimpiai és világbajnokok érkeznek Székesfehérvárra, ahol férfi- és női kalapácsvetésben is a nemzetközi szövetség sorozatának részeként rendezik meg a két számot.

Spiriev Attila azt is megjegyezte, hogy meggyőződése szerint még soha nem volt ilyen erős egynapos atlétikai viadal Magyarországon, még az 1980-as években sem, amikor a budapesti nagydíjon olyan sztárok szerepeltek, mint Carl Lewis vagy Edwin Moses. Ehhez hozzátette, a céljuk az, hogy az év legerősebb 20 viadala között legyen a Gyulai Memorial, ami óriási eredmény lenne, különösen azt figyelembe véve, hogy ezer nemzetközi meghívásos versenyt rendeznek évente világszerte.

A sajtóeseményen elhangzott, hogy a Székesfehérvári Regionális Atlétikai Központban már délelőtt 11 órakor elkezdődik a program, mely 19.40-kor a férfi 100 méterrel zárul, a mezőnyben Justin Gatlinnel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.