„Nem szabad felmenni meghalni” – vége a K2-expedíciónak

Suhajda Szilárdot és Varga Csabát a hatalmas havazás és a lavinák meggátolták a csúcstámadásban.

GB
2015. 07. 29. 10:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két magyar hegymászó videoüzenetben szólt a nagyközönséghez. Varga Csaba elmondta, a terv szerint valamikor július 25-31-e között tervezték megindítani a csúcstámadást, ekkora várták azt az időjárási „ablakot”, mely lehetővé tette volna a mászást. Július 19-én befejezték az akklimatizációs túrákat, visszatértek a 3-as táborból. Ezután viszont hatalmas mennyiségű csapadék érkezéséről kaptak híreket. „Így is rengeteg hó van a hegyen, több lavina is lezúdult az utóbbi napokban. Az egyes tábort el is vitte az egyik, de az előretolt alaptábort is 4 méter vastag hóréteg borítja.”

A magyar mászóknak odaveszett a lavina miatt a gázfőzője, ami nélkül nem tudnak vizet olvasztani, ez alapvető felszerelése a magashegyi mászóknak.

Suhajda Szilárd kifejtette, ő elgondolkozott azon, hogy marad augusztus közepéig, egy-két nagyobb expedíció ugyanis még vélhetőleg megpróbálkozik a csúcstámadással később. Azok a hírek viszont, amiket a hegyről lejövő csapatoktól hallottak, őt is eltántorították a folytatástól. „A lavinák nyomán kék jég van az előretolt alaptábor és az alaptábor között, a serpák most is lapátolják a havat. A K2-ről visszatérő csoportok azt mondták nekünk, hogy nemcsak az egyes táborbeli felszerelésünk veszett oda, de a 3-asban lévők is, itt voltak a magashegyi ruháink is. Megsemmisültek az útvonalak, kőhullások vannak, sok a sérült, egy háborús zóna most a hegy. Sok neves mászó van itt, én ilyen megtört állapotban még nem láttam őket. Azt mondták, nem szabad felmenni meghalni. Így én sem fogom megpróbálni a későbbi csúcstámadást.”

Suhajda hozzétette, sikerként könyvelhető el, hogy amíg jó volt az idő, simán mentek az akklimatizációs mászások. Az Abbruzi úton haladva a magyar páros volt az egyetlen, mely feljutott a hármas táborig, és ott tudott aludni.

A hegymászók repülőjegye augusztus 8-ra szól, megpróbálják előrehozni, és előbb visszatérni Budapestre.

Varga Csaba és Suhajda Szilárd június 17-én indult el Budapestről repülővel, terveik szerint mintegy két hét alatt kellett elérniük a K2 pakisztáni alaptáborába, aztán a bemelegítő túrák után kívánták oxigénpalack és serpák segítsége nélkül megmászni a világ második legmagasabb hegyét. A búcsúztatásukon az MNO is ott volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.