Komoly termést arattak kajak-kenusaink a vb szombati napján

Érmek és kvóták, így kell ezt.

Lipiczky Ágnes
2015. 08. 22. 8:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyven percen belül kétszer lett világbajnok Tótka Sándor és Molnár Péter párosa. A férfi K-2 200 méter első döntőjében a kanadai és a svéd egység rajtgépe beragadt, a mezőny elstartolt, Tótkáék hatalmasat versenyezve meg is nyerték a finálét, ám a versenybíróság – a magyarok óvása ellenére – úgy döntött, hogy újra kell futni ezt a versenyt. Tótkáék másodszor is odaálltak a rajthoz, és óriási meglepetést nyújtva meg is nyerték a futamot.

Arany

– Szabó Gabriella, Kozák Danuta női kajak kettes 500 méteren

– Tótka Sándor, Molnár Péter férfi kajak kettes 200 méteren

Ezüst

– Kárász Anna kajak 500 méteren

Bronz

– Sarudi Alíz, Bodonyi Dóra női kajak kettes 1000 méteren

– Takács Kincső, Lakatos Zsanett női kenu kettes 500 méteren (MTI)

Bronzérmes lett Takács Kincső és Lakatos Zsanett C-2 500 méteren, amelyen címvédőként álltak rajthoz, ám ezúttal a fehérorosz és orosz egységtől szenvedtek vereséget.

„Teljesen elégedett vagyok, a női kenuban is vannak igazi meccsek, és ez a mi javunkat szolgálja. Szerintem jó ez a felállás, többet kell, jobban kell edzeni, és akkor újra befoghatjuk őket az élen” – mondta Takács Kincső.

„Maximum pályát mentünk, nem tudtam volna hol javítani” – tette hozzá Lakatos Zsanett, akiben csak azért maradt tüske, mert nem számolt az oroszokkal, azt hitte, a fehérorosz egységgel csatáznak majd a győzelemért.

Kárász Anna ezüstérmet és olimpiai kvótát szerzett női K-1 500 méteren. A szegediek versenyzője közel egy hajóval kapott ki az új-zélandi Lisa Carringtontól, aki alaposan meggyötörte tempójával Kárászt. Carrington remekül jött ki a rajtból, s azt a hátrányt Kárász már nem tudta ledolgozni.

„Mindent kiadtam magamból maximálisan, tényleg szédülésig hajtottam magam, teljesen besavasodtam a végén. Ha most másképp csinálhatnék valamit, az a rajtom lenne, mert túl sok volt a hátrány, amit nem tudtam ledolgozni. A közepén még úgy éreztem, hogy meg tudom fogni Carringtont, de a végén sajnos nem tudtam megcsinálni az indítást, mert nagyon bekötöttem. Ez sokkal keményebb csata volt, mint a szolnoki válogató Dana ellen” – nyilatkozta Kárász Anna.

Női K-2 1000 méteren is érmet ünnepelhetett a magyar csapat, Sarudi Alíz és Bodonyi Dóra is felállhatott a dobogó harmadik fokára, amelyet már – Sarudinak köszönhetően – évek óta kibéreltek a magyarok.

„Felkészülésünk jól sikerült, csak sajnos a pályán előjött, az a technikai probléma, ami a felkészülésben is. Összességében elégedett vagyok ezzel az eredménnyel, egyáltalán nem vagyok csalódott” – mondta Sarudi Alíz.

„Ha Alíz nem csalódott, akkor én sem. Bár előzetesen azt nyilatkoztam, hogy szerettem volna győzni ebben a számban, de az első felnőtt világbajnokságomon tökéletesen elégedett vagyok ezzel az éremmel” – tette hozzá Bodonyi Dóra.

Vajda Attila az MTI tudósítása szerint kvótát szerzett C-1 1000-en hetedik helyével. „Nem vagyok csalódott, mert négy nappal a világbajnokság előtt még kényszerpihenőn voltam túledzettség miatt. Rá kellett pihennem erre a világbajnokságra. Igazából ebből a rossz állapotból kellett felállnom, és úgy érzem, maximálisan összeszedtem magam” – nyilatkozta olimpiai bajnokunk.

A többi döntőre vasárnap kerül sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.