Rió 2016: valóban gond a szennyezett víz

Az Olimpiai Bizottság szemlebizottsága megnézte a brazil városban uralkodó állapotokat.

MTI
2015. 08. 13. 12:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A marokkói sportvezető az elmúlt napokban Rióban járt, több sportrendezvényt is megtekintett. Szerinte ezek bizonyítékul szolgálnak, hogy a város nagyszerű olimpiát rendez majd. Ugyanakkor sajtótájékoztatóján szóba került, hogy az evezés, a kajak-kenu, a vitorlázás és a hosszútávúszás helyszínein nagyon szennyezett a víz. El-Mutavakel hangsúlyozta: a brazil rendezőknek minél előbb meg kell oldaniuk ezt a problémát.

Elhangzott, hogy a biztonságra 85 ezer katona, rendőr és egyéb rendfenntartó vigyáz majd a játékok alatt.

A hivatalnokok szerint nagyon jól, mindenki más szerint rosszul haladnak a jövő nyári olimpiai játékok előkészületei. Koszos víz, rossz közbiztonság, borzalmas gazdasági helyzet – ezek jellemzik a Rio de Janeiroban megrendezendő világversenyt. 2016. augusztus 5-én, kevesebb mint egy év múlva kezdődik a következő nyári olimpia, amelyen – mint azt megírtuk – magyar részről nem is Hosszú Katinka aranyérme tűnik a legbiztosabbnak. A sportolók lázasan készülnek a versenyekre, a rendezőket pedig egyre inkább szorítja a határidő.

Jelenleg az tűnik a legégetőbb problémának, hogy a város több versenyszámnak is otthont adó vízfelületei rendkívül szennyezettek. 1400 sportoló egészsége van veszélyben amiatt, hogy szemét és emberi ürülék is úszkál az érintett vizekben, a kimutatott vírusok száma pedig kétezerszerese a biztonságos mértéknek. Ezzel kapcsolatban Julio Maglione, a vizes sportok nemzetközi szövetségének (FINA) vezetője a kazanyi világbajnokságon közölte: egyelőre nem okoz problémát a vízminőség. Elmondása szerint kapcsolatban állnak a Nemzetközi Triatlonszövetséggel, amely sportolókkal tesztelte a Copacabanát, és figyelni fogják a vízben úszott versenyzők egészségi állapotát.

A vízminőséggel kapcsolatban kapta a legtöbb kérdést Eduardo Paes polgármester és Carlos Nuzman, a szervezőbizottság vezetője azon a sajtótájékoztatón, amelyet egy évvel a megnyitó előtt tartottak a városban. Nuzman szerint a vádak nem teljesen állják meg a helyüket, hiszen volt, aki halakkal együtt úszott a Copacabanánál, mindenesetre ismét ígéretet tett az érintett vizek kitisztítására – erre ugyanis nem került sor a kitűzött határidőre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.