Törölték a terveket: újratervezik a Nemzeti Stadiont

Elfogadják a központi stadion tervezésének és építésének új ütemezését a 2020-as tokiói olimpiára.

MTI
2015. 08. 14. 10:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyi sajtóértesülések szerint az új ütemterv már csak a japán kormányfő, Abe Sinzó és más illetékesek aláírására vár, azután elkezdődhet a projekt, mely az eredeti tervekben szereplő stadionhoz képest sokkal olcsóbb lesz. Igaz, a japán sajtó úgy tudja, hogy a tervekben most még konkrét összeg nem szerepel.

A japán kormányra és az olimpiai szervezőkre óriási nyomás nehezedett az elmúlt időszakban, miután kiderült, hogy a nyertes pályázatban a Nemzeti Stadion megépítése a korábban becsültnél kétszer drágább, 2,1 milliárd dollár lenne. Az illetékesek a kritikákra reagálva folyamatosan próbáltak faragni a költségeken, ám új tervpályázatot nem akartak kiírni, mondván, arra már nem lenne idő. Júliusban aztán mégis bejelentették, hogy nem fogják megépíteni az iraki-brit építész, Zaha Hadid által megálmodott létesítményt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság még júliusban áldását adta az új pályázat kiírására, ám biztosítékot kért arra, hogy a kivitelezéssel időben elkészülnek majd a japán fővárosban. A japán média értesülése szerint a költségekkel kapcsolatos információkat legkésőbb szeptemberben nyilvánosságra hozzák, az új, nemzetközi tervpályázatot pedig még idén kiírják, jövő januárban pedig kiválaszthatják a nyertes munkát, s egyben az építkezések kivitelezőjét is. A munkálatok 2016 végén vagy 2017 elején kezdődhetnek meg, ami minimum egyéves csúszást jelent ahhoz képest, hogy a Hadid által tervezett aréna építése már idén beindult volna, s 2019 első felében adták volna át a Nemzeti Stadiont.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.