„A csőd szélén állunk”

Az Orosz Labdarúgó-szövetség új elnökének nincs könnyű dolga: mintegy 1,4 milliárd rubel adósság járt a poszttal.

MTI
2015. 09. 02. 14:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ő volt az egyetlen jelölt a posztra azután, hogy a parlamenti képviselő, Igor Lebegyev visszalépett. Az előző elnöknek, Nyikolaj Tolsztihnak május 31-én kellett távoznia, miután a szövetség moszkvai közgyűlésén 235-en voksoltak ellene és csupán 196-an mellette a bizalmi szavazáson.

Az 59 éves sportvezető 2012 óta irányította a szervezetet, de az utóbbi időben élesen kritizálták, mivel a szövetség mintegy 1,4 milliárd rubel (6 milliárd forint) adósságot halmozott fel és a válogatott eredményessége is elmaradt a várakozástól.

Azóta átmenetileg az alelnök, Nyikita Szimonjan vezette a 2018-as világbajnokságnak otthon adó ország futballszövetségét. Mutko mandátuma a legközelebbi tisztújításig, 2016 szeptemberéig szól.

„A csőd szélén állunk. Ez azt jelenti, hogy új szponzorokra van szükségünk és nagyon gyorsan optimalizálnunk kell a szövetség kiadásait” – jelentette ki az 56 éves Mutko, aki 2005 és 2007 között már állt az orosz futball élén.

Az új elnök kiemelten fontosnak nevezte, hogy a válogatott ott legyen a jövő évi, franciaországi Európa-bajnokságon. „Egy egész játékosgenerációt elvesztünk, ha nem jutunk ki” – szögezte le. Augusztus elején a CSZKA Moszkva vezetőedzőjét, Leonyid Szluckijt nevezték ki szövetségi kapitánynak.

Előzőleg, július közepén a szövetség közös megegyezéssel felbontotta Fabio Capello szerződését. Az olasz tréner 2012 júliusa óta volt kapitány, s időközben a 2018-as, hazai rendezésű világbajnokságig meghosszabbították a szerződését. Vele a válogatott kijutott a tavalyi vb-re, de ott már a csoportkörben búcsúzott.

A jelenlegi Európa-bajnoki selejtezősorozatban az oroszok hat meccsen szerzett nyolc ponttal csoportjuk harmadik, pótselejtezőt érő helyén állnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.