Bianchira emlékezik az F1

Visszatér a száguldó cirkusz az egy évvel ezelőtti borzalmak helyszínére, Szuzukába.

B.M.L.
2015. 09. 25. 3:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akinek valaha is köze volt a sportághoz, és valamilyen csatornán megnézte a 2014. október 5-ei futamot, vagy legalább látta a sajnálatos balesetet, az sosem felejti el a szuzukai pálya felvillanó piros fényeit, az elszáguldó mentő képét, amely a jokkaicsi kórházba szállította az eszméletlen, életveszélyes állapotban lévő Jules Bianchit. Az egykori Marussia pilótája egy daruval ütközött.

Mindenki azt hitte, van esély, az F1 egyik legnagyobb tehetsége kap még egy esélyt a sorstól. Ám az égiek másként döntöttek, és Bianchi a baleset után kilenc hónappal örökre elment.

És most a vb-mezőny visszatér Szuzukába. Oda, ahol szinte ismét minden Bianchiról szól majd, álljon bárhogy a világbajnoki csata, jelentse ki a Red Bull, hogy ők és a Toro Rosso az év végén kiszáll a sportágból, vagy Sebastian Vettelt elengedi-e finn csapattársa a hátralévő futamokon.

„Jules mindig ott jár a fejünkben. Japánban a csapat igyekszik a szokásos módon végezni a munkáját, de nagyon nehéz lesz. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy Jules igazi versenyző volt, és nem szeretné azt látni odafentről, hogy a csapat nem a munkájára és a versenyzésre összpontosít” – fogalmazott Graeme Lowdon, a Manor istálló sportigazgatója.

A mostani japán futam pikantériája lesz, hogy a kis csapat jelenlegi két versenyzője, Will Stevens és Alexander Rossi mint tartalékpilóta jelen volt a tavalyi versenyen is.

„Mi voltunk Jules csapata, és ennek tudatában szeretnénk mindenkit arra kérni, tartsa tiszteletben ezt ezen a hétvégén. Szeretnénk magunkban megélni a Szuzukába való visszatérés érzését. Itt, a balesetének helyszínén természetes, hogy az ő tiszteletére versenyzünk” – fogalmazott a csapatfőnök, John Booth.

A BBC megszólaltatta a tragikusan elhunyt pilóta édesapját, Philippe Bianchit, aki elmondta, a történtek óta képtelen Formula 1-versenyeket nézni. „Néhány hónap, néhány év múlva talán újra képes leszek rá, de most túlságosan nehéz lenne számomra. Ez nem lesz vidám hét a család számára. Jules nagyon hiányzik az egész családjának, a szurkolóknak, a barátainak. Mindenki azt mondja, Jules futamokat nyert volna, talán világbajnok is lehetett volna, de ezt senki sem tudhatja. Az biztos, hogy ezért dolgozott, és megvolt a tehetsége, valamint egy jó autóval lett volna esélye a bajnokságért harcolni” – nyilatkozta.

A nemzetközi szövetség (FIA) a baleset után rengeteg változtatást vezetett be, hogy elkerüljék a továbbiakban a hasonló tragédiákat, ilyen például a virtuális biztonsági autó, és szóba került a zárt pilótafülkék bevezetése is.

„Sokan mondják nekem, ha én is nézném a versenyeket, láthatnám, hogy sok minden változott. Én viszont annyit tudok erre mondani, hogy rendben, de nem akarom nézni őket, mert még nem megy” – magyarázta az idősebb Bianchi.

Szintén még az egy évvel ezelőtti balesetre gondol az az Adrian Sutil, aki testközelből láthatta Bianchi becsapódását a daruba, amely éppen az ő Sauberjét mentette. „Vannak olyan pillanatok, amelyek bizonyos szempontból megváltoztatják az életedet. Mindenki számára sokkal nehezebb lesz a mostani Japán Nagydíj, ebben biztos vagyok” – fogalmazott a német versenyző.

Egy biztos, idén a szervezők rengeteget változtattak a pálya biztonságán, például sokkal modernebb és nagyobb daruk szolgálnak a pálya mellett, illetve a vízelvezetésen is rengeteget javítottak.

Az egyelőre nem derült ki, lesz-e központi megemlékezés az elhunytról. „Rendkívül szomorú ez az eset, és mindenki nagyon sajnálja a történteket. Jelenleg is egyeztetünk arról, milyen formában emlékezzünk meg az elhunyt versenyzőről. Ha lesznek szurkolók, akik virágot hoznának vagy más módon fejeznék ki tiszteletüket, akkor nyilván segíteni fogjuk őket ebben” – árulta el a pályát üzemeltető cég elnöke, Szoda Hirosi.

Milyen kár, hogy Bianchi már csak lélekben lehet ott a mezőnyben

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.