Először jutott át magyar vitorlás az Északnyugati átjárón

Balaton Zoltán és családja 11 méter hosszú vitorlásukon tették meg a csaknem 4000 kilométeres utat.

MTI
2015. 09. 21. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti család két gyerekkel, a 19 éves Csengével és a 6 éves Kristóffal a Grönland nyugati partján fekvő Sisimiut városából indult útnak július 12-én és közel két hónap után a Kanada északnyugati területeihez tartozó Tuktoyaktukba érkezett meg szeptember 5-én – tájékoztatták hétfőn az MTI-t.Ezzel a teljesítménnyel első magyarként sikerült átvitorlázniuk az Északnyugati átjárón, amely az összefüggő jég miatt az év egy rövid időszakában nyílik csak meg, ám a hajózás még ilyenkor is rendkívül nehéz és veszélyes vállalkozás.Az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal összekötő legendás Északnyugati átjárón – az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint – eddig összesen 150 hajónak sikerült átjutnia.A négyfős család legfiatalabb tagja az átjáróban ünnepelte hatodik születésnapját.„Embert próbáló expedíción vagyunk túl” – mondta el Balaton Zoltán. „Jó néhány esetben a szerencse, a kegyes időjárás és önzetlen emberek segítsége mentette meg az átkelés sikerét.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.