Először rendezik meg a fiatal fogatlovak világbajnokságát

A mezőhegyesi viadalon, melyet kulturális programok színesítenek, kilenc nemzet 39 lova indul.

MTI
2015. 09. 15. 14:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pap István Tibor, a házigazda Mezőhegyesi Állami Ménes igazgatója az esemény keddi sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy más szakágakban ez a vb már régóta létezik, és nagy a presztízse, ugyanakkor fogathajtásban most először írta ki a nemzetközi szövetség (FEI). Nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy elsőként a magyar pályázatra esett a választás.„Ennek a versenynek köszönhetően a fiatal lovak szintről szintre lépve integrálódhatnak a rendes világbajnokságok fogataiba. A tenyésztés szempontjából is fontos ez a verseny, illetve nagyszerű piaci kilátásokat nyit meg, a versenyzőknek pedig kiváló lehetőség, hogy jó lovakat találjanak és vegyenek” – mondta a legrégebbi, 1784-ben alapított állami ménes vezetője, aki egyben a Magyar Lovassport Szövetség elnökségi tagja és a szervezőbizottság elnöke.A vb-n öt-, hat- és hétéves lovak mérik össze a tudásukat egyes fogatban, külön kategóriába sorolva. A verseny leginkább a fedeles világkupákhoz hasonlít majd, azaz a maraton- és az akadályhajtás elemeit ötvözik. A pályát – ahogy a vasárnap kettős magyar sikerrel zárult fábiánsebestyéni kettesfogathajtó-világbajnokságon – Fintha Gábor építi. A korosztályok pályái között lesznek különbségek, a legidősebb lovak esetében például már megjelenik a vizes akadály is.A viadalon, amelyet kulturális programok – többek között a lovas színház bemutatója és népművészeti kirakodóvásár – színesítenek, kilenc nemzet 39 lova indul.A fiatal lovak vb-jét a többi szakágban állandó helyszínen rendezik, de fogathajtásban az első hármat különböző városokban bonyolítják le, majd a három rendező közül – jövőre a franciaországi Conty lesz a házigazda – választ egyet a FEI. Pap István Tibor megemlítette, hogy szeretnék elnyerni az állandó rendezés lehetőségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.