Évente 4 Grand Prix-t szeretne a súlyemelő

A győztes nyolcezer dollárt kapott, a második hely öt-, a harmadik pedig háromezret ért.

MTI
2015. 09. 24. 7:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A győztes nyolcezer dollárt kapott, a második hely öt-, a harmadik pedig háromezret ért. A pénzdíjazás mellett a Kínai GP vonzerejét az is növelte, hogy a viadal egyszersmind egyéni kvótaszerzésre is alkalmat kínált a jövő nyári riói olimpiára.

A magyarok nélküli versenyen, amelyre 12 országból invitáltak kiváló emelőket, megérte volna világcsúcsot is javítani, ez azonban nem sikerült senkinek, noha a rekord külön dollárezreket jelentett volna felállítója számára.

„Kiemelt jelentőséget tulajdonítok a súlyemelő GP-knek vagy világkupáknak, mindegy, hogy nevezzük őket, amelyek szakmailag jól beilleszthetők az egyes nemzetek felkészülési programjába” – értékelt a fucsoui nagydíjat követően Aján Tamás, a sportági világszövetség (IWF) magyar elnöke az MTI-nek. – „Természetesen az olimpia évében az olimpia az elsődleges, a világbajnokság esztendejében a vb, de kellenek közbülső versenyek is, amelyek a felkészülést segítik bizonyos időközönként.”

„A kínai szövetség komoly szponzorokat talált, amelyek komolyan támogatják ezt a versenyformát. Fucsouban csodás színhely várta a résztvevőket, a rendezés olimpiai szintű vagy tán még annál is magasabb, a pénzdíjazás pedig a korábbinál is sokkal nagyobb összegű volt” – mondta az IWF elnöke. Kitért rá, hogy a kínai meghívás tíz súlycsoportot érintett, öt férfit és öt nőit.

„Sosem erőltettem, hogy mind a 15 súlycsoportban rendezzenek világkupát, mert nem megismételni akarok egy világbajnokságot, hanem kevesebb kategóriára koncentrálni, arra, hogy a sportágat népszerűsítsük” – összegzett Aján Tamás. – „Ezért is nagyon fontos a tévéközvetítés, itt, Kínában például az állami televízió egyenes adásban adta a versenyeket.” A jövőt illetően szeretné, ha Kína és Oroszország mellett még legalább két további ország rendezne világkupát vagy Grand Prix-t.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.