Magyar siker a Davis-kupában

Tizenhat év után feljutottunk az euroafrikai zóna I-es csoportjába.

MTI
2015. 09. 20. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szövetség honlapja szerint az II-es csoport döntőjének zárónapján Kuhárszky Zoltán kapitány csapatának nem szegte kedvét a szombaton öt szettben elvesztett páros, és az sem zavarta meg, hogy a túloldalon Todor Enev szakvezető a várakozásokkal ellentétben nem a világranglistán 307. Dimitar Kutrovszkit, hanem a 425. Lazovot küldte pályára. Az ATP-rangsorban 234. Fucsovics 2 óra 18 perc alatt hozta a kötelezőt, a nyíregyházi játékos csak a második szettben kényszerült komolyabb erőbedobásra, de Lazov ott is csak négy játékot tudott nyerni.„Komoly taktikát nem tudtunk megbeszélni Marcival, mivel egyikünk sem ismerte a bolgár játékost, így a meccs alatt beszéltünk a teendőkről – elevenítette fel a történteket Kuhárszky Zoltán. – Az volt a cél, hogy próbálja kizárni a környezetet, a nézőtéri forró hangulatot, ami sikerült is. Ami a jövő évet illeti, nincsenek nagy elvárások, mert reálisan nézve nagy bravúr lenne, ha benn tudnánk maradni az I-es csoportban. Ezzel együtt küzdeni fogunk, a Davis-kupában sok meglepetés történt már.” Fucsovics Márton hozzátette, nem volt egyszerű dolga vasárnap, mivel a közönség magatartása zavaró volt, de ő próbált végig csak a teniszre koncentrálni. A lehetséges 2016-os ellenfelekről szólva kijelentette: „Szeretnék a spanyolok ellen játszani, bár az az eredmény miatt lehet, hogy nem lenne jó. A csapatnak nagy pozitívum lenne, ha top 100-as ellenfelekkel tudnánk játszani.”Az utolsó, immár tét nélküli egyesben a Borsos Gábor (842.) remekül helytállva kikapott Dimitar Kuzmanovtól (313.), így a magyarok végül 3-2-re nyertek a bolgár Nemzeti Teniszközpontban. A bolgárok sztárjátékosa, a világranglistán 19. Grigor Dimitrov ezúttal nem vállalta a szereplést a válogatottban.Kuhárszky Zoltán együttese a Davis-kupa első fordulójában, márciusban 4-1-re nyert Moldova ellen Győrben, majd júliusban 3-2-re legyőzte Bosznia-Hercegovinát Siófokon, főként Fucsovics és az újonc Nagy Péter remeklése révén. Mivel a csoportdöntőben a Luxemburgot 5-0-ra verő bolgárokat is felülmúlta, 1999 után visszatérhet az I-es csoportba. A magyarok legutóbb 2011-ben játszottak a feljutásért, de akkor 5-0-ra kikaptak Glasgow-ban az Andy Murray vezette britektől.A Davis-kupában a tizenhat tagú elitet felvonultató világcsoport alatt regionális felosztásban – az amerikai, az ázsiai-óceániai és az euroafrikai zónában – zajlanak a küzdelmek. A magyar válogatott tavaly még az euroafrikai zóna legalján, a III-as csoportban szerepelt, és egymás után két évben is sikerült eggyel feljebb lépnie. Az I-es csoportban olyan erős csapatok is szerepelnek, mint a Rafael Nadal vezette spanyol együttes.Eredmények:Bulgária–Magyarország 2-3Alekszandar Lazov – Fucsovics Márton 3:6, 4:6, 2:6Dimitar Kuzmanov-Borsos Gábor 6:2, 6:7 (2-7), 6:2szombaton játszották:Alekszandar Lazov, Tihomir Grozdanov – Fucsovics Márton, Gödry Levente 2:6, 7:6 (7-3), 6:4, 4:6, 6:1 pénteken játszották:Dimitar Kuzmanov – Fucsovics Márton 3:6, 1:6, 1:6Dimitar Kutrovszki – Nagy Péter 4:6, 0:6, 3:6

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.