Zico szerint nehéz hivatalos elnökjelöltté válni

Öt nemzeti szövetség támogató levelét meg kell szerezni a hivatalos jelöltté váláshoz.

MTI
2015. 09. 24. 21:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A játékosként világbajnoki bronzérmes brazil szakvezető szerint azok, akik korábban nem tevékenykedtek a FIFA-ban vagy valamelyik kontinentális szövetségben, hátrányból indulnak a szűkebb kapcsolatrendszerük miatt. „Én vagyok az egyetlen kívülálló a kandidálók között. Sosem voltam tagja a FIFA egyik bizottságának sem” – nyilatkozta Zico. Hozzátette, a tagországok kivárnak a támogatással, hiszen nem akarják idő előtt felfedni, melyik jelölt mögött állnak. Ez szerinte megnehezíti a támogató levelek begyűjtését, aminek a határideje egyébként október 26-a.„A probléma nem az, hogy én áldozatául esek ennek a szabálynak. A gond az, bárki, aki dolgozni akar, és egy nap jelöltetné magát, hasonló helyzetbe kerülhet” – fejtette ki a 62 éves elnökjelölt. Zico mellett Ali bin al-Husszein jordán herceg, a nigériai Segun Odegbami, a dél-koreai Csung Mong Jun, az európai szövetséget (UEFA) vezető Michel Platini, a libériai Musa Bility, valamint a trinidadi David Nakhid jelezte, hogy versenybe száll a posztért. A tisztújításra azért van szükség, mert a május 29-ei szavazáson ötödik ciklusára megválasztott Joseph Blatter június 2-án lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, de az új vezető megválasztásáig ő látja el az elnöki teendőket.A május végi kongresszus nyitónapját megelőzően, május 27-én hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Az új elnök megválasztására február 26-án kerül sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.