Berki Krisztián legfőbb ellenfele a rotátorköpeny

Lassan mindkét sérülésén túl van világsztár tornászunk, aki a hétvégén megkezdi olimpiai évét.

2015. 10. 02. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűk egy évvel a riói olimpia előtt már kezdi érdekelni a sportbarátokat, hol tartanak az előző ötkarikás játékon annyi boldog percet szerzett kedvencek. Berki Krisztián tornászról, olimpiai, világ- és Európa-bajnokunkról ráadásul mostanában nem is érkeznek túl jó hírek. Igazából a vállában jelentkező fájdalmak miatt már tavaly, az „egyébként” aranyat termett világbajnokság előtt is műteni kellett volna a tornászt, de akkor némi kockázattal az edzések átszervezésével trénerével, Kovács Istvánnal elhalasztották a beavatkozást, ami végül márciusban a Sportkórház két vállspecialistája, Hidas Péter és Pavlik Attila diagnózisa alapján sorra került. A műtét sikeres volt, és a válogatott kapitánya akkor abban reménykedett, a gyógytornászok áldozatos és precíz munkája eredményeként Berki májusban már teljes értékű munkát végezhet.

Akkor úgy nézett ki, „csak” az áprilisi, montpellier-i Eb-t kell kihagynia, és bár május derekán már újra kedvenc szerén, a lovon edzhetett, felütötte fejét egy újabb sérülés: a válla hátsó részében jelentkezett, újabb izomprobléma nem volt összefüggésben a műtéttel, de annyira pont „elég” volt, hogy meghiúsuljon a szeptemberi tornász-ob-n való részvétele, amit így lovon Hidvégi Vid nyert meg. A múlt hétvégi szombathelyi Grand Prix-versenyt az olimpia évének zökkenőmentes lefolyása érdekében a bajnok ugyancsak be kellett, hogy áldozza orvosi javaslatra.

Megkérdeztük a tornászt, hogy s mint szolgál most az egészsége, és hogy állnak a következő évi tervek.

– A márciusi műtét tényleg nagyon jól sikerült, a rehabilitáció során a vállam is szinte 100 százalékos állapotba került. De most, három hete jött ki egy idegprobléma, egy becsípődés, aminek a hatására izomfáradásos rész keletkezett a rotátorköpenyemnél, éppen azoknál az izmoknál, amelyek a lólengés bizonyos pozíciójában kéne, hogy mozogjanak, de így nem tudnak segíteni – ecsetelte enyhének jellemzett, a válla és a háta találkozási zónájánál lévő problémáját az MNO-nak Berki Krisztián. Hozzátette, az elmúlt másfél hétben komoly javulás állt be az érintett izmok állapotában, így újra tud normális edzésmunkát végezni.

Igen sokan vannak a mezőnyben, akik jó lógyakorlatokra képesek. Az ázsiai régióra lehet most talán azt mondani, hogy eltűnt az elmúlt években, de ott vannak az angol versenyzők, a horvátok, a franciák, és egy olasz öreg róka, aki nagyon jó dolgokra is képes lehet még. Európa, itt vannak a legnagyobb vetélytársak.

(Berki Krisztián a vetélytársakról)

Annyira sajnos nem teljes értékűek most a gyakorlatai, hogy a legnehezebbet, azt a bizonyos 7-es erősségűt stabilizálja, amivel jó formában világverő, de emiatt nem aggódik.

– Van egy eggyel „kisebb” gyakorlatom, ami sok mindenre elég lehet, de nagyon remélem, hogy a világbajnokságig hátralévő három hétben még sokszor meg tudom csinálni a hétpontosat is – reménykedett a sportoló.

Merthogy október 23-án Glasgow-ban olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz, ahol Berkinek dobogón kellene végeznie a brazíliai repülőjegyért.

– Ha minden jól megy, ott meg is szerzem a riói kvótámat. Aztán lesz idén még egy mesterfokú tornászbajnokság Győrben, november végén, ami után pihenek egy picit, és jövő januárban folytatom a felkészülést. Az ötkarikás játékokig még vár rám egy Európa-bajnokság – foglalta össze terveit Berki Krisztián, aki kifelejtette a felsorolásból a most hétvégi bukaresti jelenést: a román–norvég–spanyol–magyar csapatversenyre kell utaznia. Ott egy 6,7-es erősségű gyakorlattal indul, tesztjelleggel. Csak csendben jegyezzük meg, kvótát Berki még áprilisban is szerezhet egy brazíliai versenyen, de lehet, hogy nem kellene az utolsó pillanatra hagyni.

Csak semmi kockázat!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.