Ezüstérmesek lettek Pótáék a jekatyerinburgi Eb-n

A magyar versenyző a román Elizabeta Samara oldalán végzett a második helyen a kontinenstornán.

MTI
2015. 10. 04. 12:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A páros finálét megelőzően Samara egyesben is bejutott a végjátékba, így ő már a második meccsén állt asztalhoz a viadal zárónapján.

A mérkőzést a rivális kezdte jobban, az első szettben Pótáék csak futottak az eredmény után, illetve futottak volna, de a játszma percek alatt véget ért, s máris a rendkívül gyorsan játszó ellenfélnél volt az előny. A második felvonás már jobban indult a magyar–román kettős szempontjából, 3–0-ra elhúzott, Hu és Shen azonban ezután fordított, s csakúgy, mint az első játszmában, innentől már uralta a játékot.

Kétszettes hátrányban Póta és Samara mindent megpróbált, a harmadik játszmában 8–8-ig fej fej mellett haladtak a felek, de a hajrá megint a pontosan és gyorsan játszó riválisé volt, amely ezzel már 3–0-s előnybe került. Ugyan a negyedik szett elején Pótáék 3–0-ra elléptek, a folytatás ugyanúgy alakult, mint a második játékrész, fordított a török, spanyol duó, s ekkor időt kért Téglás Péter szövetségi kapitány. Először úgy tűnt, ez sem használ, ugyanis a folytatásban is Huék domináltak és négy meccslabdához jutottak. A végső siker kapujában azonban megtorpantak, Pótáék ezt kihasználva fordítottak, s végül bravúrral sikerült szépíteniük.

Az ötödik játszmában aztán 3–1-ről gyorsan 3–9 lett „oda”, s innen már nem volt visszaút a magyar–román kettős számára. Az ellenfél összességében simán nyerte a döntőt.

A 30 éves Póta Georgina 2007-ben csapatban, 2008-ban pedig Tóth Krisztinával párosban lett Európa-bajnok, azaz ezúttal pályafutása harmadik Eb-aranyát szerezhette volna meg.

Póta egyesben a negyeddöntőben búcsúzott – éppen Samarától kapott ki –, s az Eb legeredményesebb magyar versenyzője volt.

Női páros, döntő:
Melek Hu, Yanfei Shen (török, spanyol)–Póta Georgina, Elizabeta Samara (magyar, román) 4-1 (4, 7, 9, -11, 4)

Női egyes, elődöntő:
Elizabeta Samara–Polina Mihajlova (orosz) 4–1 (10, –6, 12, 6, 4)
Li Jie (holland)–Yu Fu (portugál) 4–1 (9, –6, 8, 8, 6)

Férfi egyes, elődöntő:
Dimitrij Ovtcharov (német)–Tiago Apolonia (portugál) 4–0 (5, 11, 9, 7)
Marcos Freitas (portugál)–Par Gerell (svéd) 4–3 (–6, 3, –8, –8, 4, 11, 8)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.