Háromból három kapitányt leváltottak

A kódolt kudarc után is hullottak a fejek a szövetségi kapitányoknál.

Arday Attila
2015. 10. 01. 9:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptemberben hat-nyolc olimpiai kvótáért utazott el a tengerentúli világbajnokságra a magyar birkózó válogatott. Ebből lett mindössze egy, a kötöttfogású Lőrincz Viktoré, a sikertelenség pedig fejekbe került. A szövetség tegnapra összehívta az elnökséget, és mindjárt a sajtót is, előre látva, hogy ebből személycserék lesznek a szövetségi kapitányok terén. Azzal viszont még néhány, a szervezethez közel álló embert is meglepett az elnökség, hogy mindhárom szakág élén a változás mellett döntött. Struhács György helyett Sike András, Szöul olimpiai bajnoka vezeti a kötöttfogásúakat, Gulyás István helyett Ritter Árpád a szabadfogásúakat, Wöller Ákos helyett pedig az említett Gulyás István a nőket (akik csak szabadfogásban versenyeznek.)

Struhács leváltása azért is váratlan, mert az előző években a kötöttfogásúak múltjukhoz méltó eredményeket értek el, a londoni olimpiáról Lőrincz Tamás ezüstérmesként, Módos Péter bronzérmesként tért haza, tavaly Bácsi Péter világ- és Európa-bajnok lett. Kétségtelenül nagyon elrontott most a válogatott egy rendkívül fontos világversenyt, de a legutóbbi viadal kilóg a sorból, a többin elért eredmények aligha véletlenek.

– Személyesen is elbeszélgettem a versenyzőkkel, ezek alapján úgy láttam, hogy személyi változásokra van szükség, és nem a birkózók között – mondta a sajtótájékoztatón Németh Szilárd, a szövetség elnöke. – A birkózók mindent megtettek, a korábbi versenyeken is jól szerepeltek. Azt mondták, minden támogatást megkaptak, Lőrincz Tamás úgy vágott neki a világbajnokságnak, hogy élete legjobb formájában érezte magát. A versenyzők szemében láttam a tüzet, és nem mutogattak senkire, volt, aki kimondta, hogy ő maga hibázott a szőnyegen. Viszont azt mondják, hiányoznak a videóelemzések, a csapattársaknak nem kötelező egymás meccsein szurkolni, a legyőzötteknek nem kötelező megnézni a folytatást, hogy hogyan birkóznak tovább azok, akikkel szemben ők alulmaradtak. Ismerünk még ilyen magyar sikersportágat, de most maradjunk a birkózásnál.

Mint az elnök elmondta, Komáromi Tibor szakmai igazgató javaslatára új lendületet kell adni a válogatottaknak, Struhács György és Gulyás István pedig önmagától is lemondott, vállalva a felelősséget. Németh Szilárd úgy látja, a mostani vb-kudarc kódolva volt, több évtizedes problémákkal küzd a sportág. Kevesen választják a gyerekek közül a birkózást, éppen ezért kicsi a merítési lehetőség, nincsenek fiatalokkal teli edzőtermek. Úgy látja, a korábbi években (elnökké választása előtt) nem a szakmaiság döntött a vezetők kiválasztásánál, kontraszelektív lett a birkózótársadalom, eluralkodott az urambátyám-viszony, a versenyzők előtt nincsen életpályamodell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.