Risztov hazatért, mert ez az otthona

Visszatért Kőbányára az olimpiai bajnok úszó.

B. Molnár László
2015. 10. 02. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miért pont Kőbánya, és miért pont Turi György?– Ezekre egyszerű a válasz, hiszen egyrészt ide hazatértem, ez az én igazi otthonom, másrészt a pályafutásom utolsó éveit nem úgy akartam végigcsinálni egy olimpiával és egy hazai világbajnoksággal, hogy végigküzdöm egy olyan edzővel, akit még nem sikerült megismernem. Gyuri bácsit és a stábját ismerem, a módszereivel tisztában vagyok, ráadásul itt a körülmények is adva vannak a jó szerepléshez.– Tény, jól ismerheti a régi-új edzőjét, és nem volt éppen súrlódásmentes a viszonyuk. Sikerült tisztázni a múltat?– Tisztáztuk. Volt miről beszélgetnünk, hiszen éppen tíz éve nem váltottunk egymással szinte három szót sem. Most, amikor leültünk egymással, alaposan kitárgyaltuk, mi volt a hiba korábban, mit kell másként csinálni. Ahogy a szemébe néztem, tudtam, éreztem, micsoda lehetőséget kaptam, és ez motivál.– De gondolom, az sem hagyja hidegen, hogy immár ön a kőbányai úszóklub első számú versenyzője, az olimpiai bajnok, akire a fiatalok felnézhetnek.– Tagadhatatlanul jól esik, hogy a fiatalok többsége példaképeként tekint rám. Nagyon jó ezt érezni, rettentően sok erőt ad az előttem álló időszakra. Ám számomra ugyanolyan fontos a család és a barátok szeretete, mert az igazán nyugodt hátteret ők biztosítják a számomra.– Első kőbányás időszakában sikeres medencés pályafutást tudhatott magáénak, Debrecenben a nyílt vízi versenyek egyik legnagyobb klasszisa lett. Most, ahogy fogalmazott, hazatért. Ez esetleg azt is jelenti, hogy ismét megpróbál kijutni az olimpiára a medencés számokban is?– A felkészülésem alatt az úszóedzések majd kilencven százaléka medencés lesz. A riói olimpiára már rendelkezem kvótával a nyílt vízi 10 kilométeren, így alapvetően erre készülünk. Ám nem titok, az elkövetkező hónapokban elindulok medencés versenyeken is, amelyeken kiderül, milyen eredményekre vagyok képes. Tudjuk, milyen időeredmények kellenek ahhoz, hogy egyáltalán szóba jöhessen a medencés versenyzés. Ha eljön az ideje, majd dönteni fogunk.– Tíz hónap múlva olimpia. Mennyivel más most a helyzete, mint London előtt?– Ha belenézek a tükörbe, akkor néhány ránccal többet látok az arcomon. Négy évvel öregebb lettem, de azt remélem, hogy egy remek felkészüléssel a hátam mögött érmet nyerhetek Rióban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.