időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

Dzsudzsák nem kap 80 milliót

Pajor-Gyulai László
2015.11.27. 04:23

Az MLSZ nem kommentál találgatásokat, de információink szerint a legnagyobb jutalom 40 millió forint körül lesz.

A norvégok elleni sikeres pótselejtezők után rendezett sajtótájékoztatón jelentette be Csányi Sándor, hogy az UEFA az Európa-bajnoki részvétel jogának a kivívásáért 12 millió euróval, azaz 3,7 milliárd forinttal jutalmazza a magyar szövetséget. Az elnök hozzátette, hogy ennek az egyharmadát osztják szét differenciáltan a játékosok és a szakmai stáb tagjai között.

A Sport Plusz hetilap nevekre lebontott összegekről is tud már. Az Eb-selejtezőkre összesen 75 labdarúgó kapott meghívót a keretbe, közülük 37-en léptek pályára a tizenkét mérkőzésen. A hetilap szerint a 75 játékos mellett a három szövetségi kapitány – Pintér Attila, Dárdai Pál, Bernd Storck – részesül a prémiumból, a mi értesüléseink szerint az első számmal nincs gond, ám a három kapitány stábjainak a tagjai is kapnak pénzt, természetesen ők is a meccsek számának az arányában.

A listán az olvasható, hogy például Dzsudzsák Balázs 80, Kádár Tamás 75-80, Király Gábor 72, Fiola Attila, Juhász Roland és Gera Zoltán 70-70, Szalai Ádám 60 millió forintot kap, ez természetesen az élmezőny. Azok, akik szerepeltek a keretben, és részt vettek valamikor is a közvetlen felkészülésben a telki edzőtáborban, 1-3 millió forintot kapnak, ez utóbbi így hangzott el az említett sajtótájékoztatón is.

A Magyar Nemzet információja szerint ezek a számok – az 1-3 milliót leszámítva – messze állnak az igazságtól. A sajtótájékoztatón Vági Márton főtitkár azt mondta, a legnagyobb prémium összege 40 millió forint körül lesz, és tudomásunk szerint ez meg is felel a valóságnak. Az MLSZ éppen ezért nem kíván többet mondani erről a kérdésről, a pontos összegeket pedig nem hozza nyilvánosságra. A prémiumokat nem közpénzből, hanem az UEFA-tól kapott jutalomból fizeti ki, és a játékosokkal kötött szerződés is magánügynek minősül, megalapozatlan találgatásokat pedig nem kommentál a szövetség.

Azt egyébként nem nehéz kitalálni, hogy a differenciálás során kik kapják a legtöbbet a kijutásért az Európa-bajnokságra. Mind a tizenkét mérkőzésen csak Dzsudzsák Balázs, a csapat kapitánya lépett pályára, őt követi Kádár Tamás, aki egyszer hiányzott, majd Király Gábor és Fiola Attila következik tíz-tíz mérkőzéssel. Az tehát valóban biztos, hogy ők alkotják majd az élmezőnyt a jutalmazási listán. A szövetségi kapitányok közül Bernd Storck ült a legtöbbször a kispadon, egész pontosan hatszor, ötször irányította a csapatot Dárdai Pál, és egy meccs, éppen a legelső jutott Pintér Attilának. A szakmai stáb összetétele háromszor változott létszámában és összetételében is, nyilván itt a beosztás és a mérkőzések száma dönt a jutalom megszabásakor.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.