FIFA: Platini nincs az elnökjelöltek között

A francia sportvezető pályázatával felfüggesztése miatt egyelőre nem foglalkoztak.

MTI
2015. 11. 12. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FIFA csütörtökön közölte, hogy a hét pályázó közül Ali bin al-Husszein jordán hercegnek, a FIFA végrehajtó bizottsága korábbi tagjának, Gianni Infantinónak, az európai szövetség (UEFA) főtitkárának, Jérome Champagne-nak, a FIFA korábbi főtitkárhelyettesének, a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejknek, az Ázsiai Labdarúgó-szövetség (AFC) elnökének, valamint Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletembernek a jelentkezését hagyta jóvá azután, hogy megvizsgálta a jelöltek feddhetetlenségét.
Bility elutasításának okáról személyiségi jogok védelmére hivatkozva nem hozott nyilvánosságra semmit, az UEFA-elnök Michel Platini pályázatával pedig a francia sportvezető felfüggesztése miatt egyelőre nem foglalkozott.

Platinit a FIFA etikai bizottsága október 8-án tiltotta el 90 napra a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, mert vizsgálat indult ellene azzal összefüggésben, hogy 2011 februárjában kétmillió svájci frankot kapott Joseph Blatter FIFA-elnöktől. Az ad hoc választási bizottság vezetője, Domenico Scala azt mondta, egy jelölt feddhetetlenségének a vizsgálata nem végezhető el, ha eltiltását tölti. Platini fellebbezett, s ha sikerrel jár, a testület elbírálhatja majd a pályázatát, illetve eltiltásának január 15-i lejárta után szintén ellenőrizni tudják még a feddhetetlenségét az elnökválasztás előtt. Musa Bility a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) fellebbezhet az ad hoc bizottság mostani döntése ellen. A korrupciós botránnyal sújtott FIFA új elnökének megválasztására Zürichben kerül majd sor jövő februárban.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöki posztjára pályázó Michel Platini csodálkozik azon, hogy az illetékes bizottság mennyire lassan bírálja el a felfüggesztésével kapcsolatban benyújtott fellebbezését. Az ügyvédei által csütörtökön megfogalmazott közlemény szerint az UEFA-elnök furcsállja, hogy „meglepően lassan\" hozza meg a határozatát a fellebbviteli bizottság. „Paltini úr (elnöki) pályázatát csak a felfüggesztése után bírálják el, azaz semmilyen módon nem lett elutasítva\" - utalt ugyanakkor a szövegben tanácsadója, Thibaud d\'Ales arra, hogy a FIFA-elnökjelöltek feddhetetlenségi vizsgálata Platini esetében még nem történt és nem is történhetett meg.

Platinit a FIFA etikai bizottsága október 8-án tiltotta el 90 napra a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől, mert vizsgálat indult ellene azzal összefüggésben, hogy 2011 februárjában kétmillió svájci frankot kapott Joseph Blatter FIFA-elnöktől. Az ad hoc választási bizottság vezetője, Domenico Scala azt mondta, egy jelölt feddhetetlenségének a vizsgálata nem végezhető el, ha eltiltását tölti. Platini október 10-én fellebbezett, s ha sikerrel jár, a testület elbírálhatja majd a pályázatát, illetve eltiltásának január 5-i lejárta után szintén ellenőrizni tudják még a feddhetetlenségét az elnökválasztás előtt.

A FIFA csütörtökön közölte, hogy a hét pályázó közül Ali bin al-Husszein jordán hercegnek, a FIFA végrehajtó bizottsága korábbi tagjának, Gianni Infantinónak, az európai szövetség (UEFA) főtitkárának, Jérome Champagne-nak, a FIFA korábbi főtitkár-helyettesének, a bahreini Salman Bin Ibrahim al-Kalifa sejknek, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elnökének, valamint Tokyo Sexwale dél-afrikai üzletembernek a jelentkezését hagyta jóvá, a libériai Musa Bilityét nem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.