A kapitány szerint bárkit megverhetünk

Németh András úgy látja, szerencsés helyzet, hogy a válogatottak mind itthon játszanak.

Arday Attila
2015. 12. 05. 7:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hol a helyünk a világbajnokságon?
– Feltétlenül az első nyolcban, ezt mindenképpen meg akarjuk oldani. Van annyi fantázia és potenciál a csapatban, hogy sikerüljön, így tavasszal az olimpiai selejtezőtornán részt vegyünk.

– Mennyire lehet meghatározni a magyar válogatott jelenlegi erejét úgy, hogy a vb előtt egyetlen komoly riválissal sem játszott edzőmeccset?
Mivel Magyarországon játszik a keret össze tagja, nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, pontosan látjuk az állapotukat, formájukat, ismerjük a klubjaikban folyó munkát. Fizikai lemaradása senkinek sem volt, a magyar bajnokság pedig rendkívül erős. A Ferencváros és a Győr, a két csapatunk, amelyre a válogatott épül, ősszel az élen végzett a Bajnokok Ligája csoportjában.

Az is sokat jelent nekünk, hogy Zácsik Szandra és Görbicz Anita szülés után visszatért, jóval színesebb lett velük az együttes.

 

– Nehéz volt közös nevezőre hozni a győriek és a ferencvárosiak rendszerét?
– Ez sem feltétlenül nehéz, adott esetben pedig építhetünk is a klubcsapataink játékára. Vagyis olyan sorokat is be tudok küldeni a pályára, amelyek tagjai a bajnoki szezonban is együtt játszanak.

– Úgy tűnik, nemcsak ön hisz a csapatban, hanem a csapat is hisz önmagában
– Nagyon jó lehetőségeket kaptunk, ideális körülményeket, semmi problémánk nem akadt a felkészülés során,. Persze minden szövetségi kapitány panaszkodik, hogy a válogatottra sosincs elég idő. Egy-egy edzést Bulath Anitának és a Hornyák Dórának ki kellett hagynia, de egyébként mindenki rendben van, jó a hangulat, várja a társaság a vb kezdetét.

– Nem hiányoztak a szoros meccsek az elmúlt hónapokban?
– Edzőpartnerként Ukrajna helyett jól jött volna erősebb ellenfél is, de már nem volt más lehetőségünk, elveszítettük az időt az egyeztetésre a spanyolokkal. Így aztán úgy voltunk vele, hogy legalább az ukránokkal játszhatunk.

– Kiket tart a világbajnokság aranyesélyeseinek?
– Dánia házigazdaként feltétlenül veszélyes, és természetesen Norvégiával mindig számolni kell, megnyerte a legutóbbi olimpiát és Európa-bajnokságot. Olyan híreket kaptam az oroszokról, hogy újra erősek, persze folyamatosan alakulnak a csapatok, így nem mindig könnyű megítélni a játéktudásukat. De úgy tudom, az oroszok gyorsan haladnak előre, mivel azonban a másik ágon vannak, még nem elemeztük őket.

– Szemben a csoportunk tagjaival.
– Róluk már tiszta képet alkothattunk, kifejezetten ezekre a meccsekre is gyakoroltunk az elmúlt időszakban. Erős a csoportunk, bár a szerbek, akik két éve otthon világbajnoki döntőt játszhattak, sokat változtak. Az olimpiai döntős Montenegró is nagy ellenfél lesz. A sorsolás viszont megadja a meccsek ritmusát nekünk.

– A tizenhat közé jutás aligha kérdés, de milyen ellenfélre számít a nyolcaddöntőben?
– Optimális lenne, ha ott nem európai ellenféllel találkoznák. Könnyen lehet az is, hogy a másik csoportból a hollandokat vagy a lengyeleket kapjuk majd. Korábban a hollandokat tartottam veszélyesebbnek, de most nincsenek nagy formában. A magyar csapat pedig van olyan erős, hogy bárkit meg tudjon verni.

A-csoport (Herning). December 5., szombat: Montenegró–Szerbia 15.45, Magyarország–Tunézia 18.00, Dánia–Japán 20.45. December 6., vasárnap: Japán–Montenegró 16.15, Szerbia–Magyarország 18.30, Dánia–Tunézia 20.45. December 8., kedd: Japán–Tunézia 16.15, Montenegró–Magyarország 18.30, Dánia–Szerbia 20.45. December 9., szerda: Montenegró–Tunézia 16.15, Szerbia–Japán 18.30, Dánia–Magyarország 20.45. December 11., péntek: Magyarország–Japán 16.15, Tunézia–Szerbia 18.30, Dánia–Montenegró 20.45.

December 13., vasárnap: nyolcaddöntők 20.30 és 20.45. December 14., hétfő: nyolcaddöntők 17.45, 18.00, 20.30, 20.45. December 16., szerda: negyeddöntők: 17.45, 18.00, 20.30, 20.45. December 18., péntek: elődöntők 18.00 és 20.45. Az 5-8. helyért: 13.15 és 15.45. December 20., vasárnap: helyosztók. A 7. helyért 9.45, az 5. helyért 12.15, a 3. helyért 14.45, döntő 17.15.

(A vb-ről a Sport1 és a Sport 2 minden nap élőben közvetít.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.