Már nincs skandináv átok

Váratlan, történelmi siker – könnyebb útja lehet Magyarországnak a dániai női vb-n.

Arday Attila
2015. 12. 11. 4:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt negyed század alatt, amióta a skandináv országok női kézilabdában is nagyhatalmakká váltak, a csapataik ellen idegenben szinte semmilyen sikerélménye nem volt női válogatottunknak, mostanáig.

Az északon megtartott világbajnokságokon, Európa-bajnokságokon tízszer is megküzdött korábban a dánokkal, a norvégokkal és a svédekkel – és kilencszer vesztesen hagyta el a pályát. Az évtizedek alatt jelentős kisebbségi érzés is kialakulhatott (volna) a mieinkben, de ez a korszak szerda éjjel ünnepélyesen véget ért. Magyarország Dániában győzte le (29-22-re) Dániát a vb-csoportban, ami történelmi tett – tizennégyezer szurkoló előtt pedig különösen látványos.

Ahhoz, hogy egészen megfejtsük, egy nappal a Montenegró elleni katasztrofális vereség (15-32) után hogyan tudott így kézilabdázni nemzeti csapatunk, értenünk kellene a nőket, ami a világon egyedül Chuck Norrisnak sikerült, és neki is csak a vicc szerint. Be kell valljuk, kedd este elveszítettük a hitünket a válogatottban, de ezt egy nap múlva a hölgyek visszaadták nekünk.

Ami a siker mentális oldalát illeti: alighanem az önbecsülés diadalát láttuk. Ami a győzelem szakmai részét illeti, arról többek között Németh András szövetségi kapitány is elárult valamit a nyilatkozataiban, ezek szerint a védekezésben a beálló kiszedése volt a kulcs. Tegyük hozzá, ez a szakember egyik specialitása: tíz éve, amikor a vezetésével máig utolsó vb-érmét nyerte a női válogatott, éppen így tudta például a norvégokat megverni.

Hálásak lehetünk a dán szövetségnek is, hogy a zseniális Jan Pytlick után (akivel két olimpiai aranyat nyert vetélytársunk, és aki a tavalyi Eb-n kapus nélküli, hét a hat elleni játékkal lepett meg minket, forradalmasítva a kézilabdát) Klavs Bruun Jörgensent nevezte ki szakvezetőnek, az pedig – legalábbis a mostani meccsen – tehetetlennek bizonyult, még időt is akkor kért véletlenül, amikor végre éppen gólt lőttek a játékosai. El kell viszont ismerni, tízgólos hátrányban sem roppant össze ellenfelünk, az utolsó percekben is felemelt karral örült a találatainak, ebből érdemes tanulni.

Amikor tíz-tizenöt éve divat volt a magyar női játékosoknak a dánok között légióskodni, szinte mindenki rosszabb játékossá vált kint, de egyvalamit mégis átvehetett. A meccsek után sokszor nem azért kapnak arrafelé kritikát a vesztes csapat tagjai, mert kikaptak, hanem mert a lőtt góljaikat nem ünnepelték meg magasba emelt karokkal.

A tegnapi szünnap ettől persze még jóval vidámabb lett nekünk, hiszen ha ma 16.15-től biztos esélyesként legyőzi a csapatunk Japánt (Sport 1), akkor legalább másodikként kerül tovább az A csoportból (a mérkőzést percről percre követjük az MNO-n). Ebben az esetben a holland–lengyel meccs vesztesével játssza majd a nyolcaddöntőt, szintén favoritként. Ha pedig ma estére a dánok is összeszedik magukat, és megverik Montenegrót, csoportelső lesz Magyarország, és Angolával meccsel a nyolc közé kerülését.

A B csoport legveszélyesebb tagját, Svédországot mindenképpen elkerüli az együttesünk – igaz, már Skandináviában sem kell tartania a skandinávoktól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.