Miklós Edit az agresszív hóról és az édes álmokról

A tavaly már vk-dobogós alpesi síző a Lake Louise-i világkuparajt előtt adott interjút az MNO-nak.

Lipiczky Ágnes
2015. 12. 04. 8:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Lake Louise-i verseny előtti heteket az Egyesült Államokbeli Copper Mountain hegyen töltötte. Hogy sikerültek az utolsó edzések?
– Elsősorban lesiklásra és szuper-G-re készültünk, a technikámat javítottuk, szoktam a sebességet, a gyors íveket, és szoktattam magam az amerikai hóhoz is, amely a levegő miatt elég száraz. Mi úgy mondjuk, hogy agresszívabb a hó.

Mit vár a ma esti versenytől?
– Mindig nehéz az első versenyről véleményt mondani, mert nem tudjuk, hogy a többiek mennyire vannak felkészülve, milyen állapotban vannak. A célom mindenképpen a pontszerzés lesz, bár nekem mindig nehezebben indul a szezon. A Lake Louise-i pályát szeretem, bár eddig még nem sikerült kimagasló eredményt elérnem rajta. Van minden benne: lapos, meredek, gyors rész, a síléc csúsztatása és a jó technika ugyanolyan fontos.

Ilyenkor már felfokozott lelkiállapotban van? Hogy hangolódik rá a versenyre?
– Mindig az edzéseken készülök fel mentálisan a futamra. Minden tréning után egyre jobban várom a verseny napját. Inkább reggel szoktam egy kis izgalmat érezni, de már a rajtban csak a pályára koncentrálok, és kizárom a külvilágot.

Az alpesisí-világkupa kicsiben szinte olyan, mint a Formula 1 karavánja. Milyen nehézségeket ad ez a sorozat? Mennyire viseli meg például az állandó utazás és hogy hétről hétre csúcsformában kell lenni?
– Talán az a nehézség, hogy sokat utazunk, de az évek során ezt már megszoktam, így amikor csak tudok, pihenek. Ha nem muszáj, nem én vezetek. Az a jó sportoló, aki mindig ki tudja zárni a külvilágot versenyzés közben, de ez sajnos nem mindig sikerül. Nagyon kell vigyázni a betegségekkel, sérülésekkel, nem szabad, hogy túlerőltessük magunkat.

Adódnak holtpontjai az idénynek?
– Nekem a holtpont inkább a szezon elején van, a közepén jövök bele a versenyzésbe, és ha már belelendültem, nincs gondom. Viszont a szezon végére, márciusra kifáradok, akkor már jól jön a pihenés. A környezetemben sokan odafigyelnek arra, hogy jól működjön minden körülöttem. A szezonom megszervezésében, abban, hogy flottul menjen minden, segítségemre vannak az edzőim, a szervizemberem és természetesen a szövetség. Én is sokat foglalkozom a programommal, a szervezéssel, de ha megvan a megfelelő háttér, könnyebb tervezni és megvalósítani. Megvalósítani azt, hogy idén minél többször állhassak a világkupa dobogójára, mert ez az én nagy álmom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.