Orbán: Karnyújtásnyira van az álom

Az olimpia rendezésére pályázó MOB mögött széles a nemzeti összefogás – mondta a miniszterelnök.

MTI
2015. 12. 15. 12:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő azt mondta: a rendezésre pályázó MOB mögött széles a nemzeti összefogás, ezért ez „össznemzeti ügy”, a kormány pedig mindenben támogatja a testületet. Kiemelte, hogy a kandidálás tervének az Országgyűlésben 80, a Fővárosi Közgyűlésben 90, a MOB-ban pedig 100 százalékos támogatottsága volt. „A budapesti olimpiának tehát minden tekintetben megvan a szükséges aranygaranciája” – fogalmazott.

Orbán Viktor kijelentette, Magyarország nemcsak az első budapesti, hanem az első közép-európai nyári játékokat szeretné megrendezni „35 évvel azután, hogy az ország lerázta magáról az elnyomás béklyóit és kivívta a szabadságát.” Hozzátette, hogy Budapest ennek megfelelően az egész közép-európai régió „szimbólumaként” száll harcba a rendezésért. „Magyarország ugyanakkor azt vallja, hogy a sport mindig fontosabb bármilyen politikai érdeknél, ezért soha nem válhat politikai küzdelmek színterévé, a kormány pedig ebben a szellemben támogatja a pályázatot” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta, az elmúlt 120 évben a magyar embereknek „valóságos szenvedélye” lett az olimpia, ez pedig azért alakulhatott így, „mert az olimpiai eszme a szabadságnak egy olyan tiszta formáját képviseli, amely ritka kincs volt itt, Közép-Európában.”

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az olimpia a tiszta és sportszerű versenyt hirdeti, amelyben minden nemzet egyenlő eséllyel indul. Elismerését és köszönetét fejezte ki a NOB-nak azért, hogy „ez az elv ma már nemcsak a sportpályákon, hanem az olimpiarendezésért kiírt versenyben is érvényesül”.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a NOB által tavaly decemberben elfogadott, az olcsóbb és gazdaságos olimpiákat előirányzó Agenda 2020 reformprogramot úgy értelmezi, hogy az „karnyújtásnyira hozta azt az álmot, amely egyidős a MOB-bal, azaz azt, hogy 2024-ben Budapesten lobbanjon fel az olimpiai láng”. Hozzátette, hogy az Agenda 2020 teret enged azoknak a városoknak, amelyek eddig csak minimális eséllyel szállhattak versenybe a rendezésért a hatalmas és erős metropoliszokkal szemben. „Történelmi ez az esély, Budapest pedig kész élni vele” – mondta a miniszterelnök.

„A főpolgármester úr formába hozta a fővárost, Budapest ma a magyar siker megtestesítője, az volt a születésekor is, ma pedig a reneszánszát éli” – jelentette ki. Orbán Viktor kiemelte, a magyar főváros ma a legsikeresebb közép-európai nagyvárosok közé tartozik, sokszínű és biztonságos, ahol jól megfér egymás mellett a fiataloktól nyüzsgő szórakozónegyed és Európa egyik legszebb zeneakadémiája.

Thomas Bach, a NOB elnöke arról beszélt, hogy a MOB megalakulásának 120. évfordulója az egész ötkarikás mozgalmat tekintve is mérföldkő. A német sportvezető emlékeztetett a magyar olimpiai mozgalom hagyományaira és az újkori játékokon elért sikereire, valamint arra a „szilárd alapon nyugvó barátságra”, amely a magyar és a nemzetközi bizottság között kialakult.

Thomas Bach kiemelte: a NOB reformprogramja, az Agenda 2020 a városok igényeihez alkalmazkodik, és ennek az az üzenete, hogy olyan országoknak is megnyílik a lehetősége az olimpiarendezésre, mint Magyarország, és olyan városoknak is, mint Budapest.

A NOB első embere Pierre de Coubertin-díjat adott át Borkai Zsoltnak, a MOB elnökének.

Thomas Bach hangsúlyozta: a NOB nagyon örül Budapest pályázatának, hiszen Magyarország már a kezdetektől jelentős szerepet tölt be a nemzetközi olimpiai mozgalomban, és az egy főre jutó olimpiai bajnokok számában is ott van a legeredményesebb országok között. Külön megdicsérte, hogy a magyar kormány az elmúlt időszakban milyen fontos lépéseket tett a sport fejlesztéséért és a sport szerepének növeléséért a társadalomban.

A NOB-elnök fontosnak nevezte a magyar kormány és a MOB közötti kapcsolatot, és kijelentette, szilárd alapok állnak rendelkezésre a 2024-es olimpiarendezéshez.

A budapesti pályázat „sarokkövének” azt nevezte, hogy a MOB magáénak érzi az Agenda 2020-ban foglaltakat, ugyanakkor jelezte: kemény verseny vár Budapestre Los Angeles, Róma és Párizs ellen.

Borkai Zsolt MOB-elnök köszöntőjében hangsúlyozta, „senki nem érti, hogyan fordulhatott az elő, hogy az eddigi 31 olimpiából még egyet sem rendezett Magyarország, amely a nyolcadik helyen áll az összesített ötkarikás éremtáblázaton”.

A MOB vezetője a magyar olimpikonok által elért eredményeket is méltatta, kiemelte, hogy ha a „politika nem szólt közbe”, akkor a magyarok mindig ott voltak a nyári játékokon, az Agenda 2020 pedig érdemi változást, egyben történelmi lehetőséget jelent az ország és Budapest számára.

A NOB 2017-ben, Limában jelöli ki a 2024-es olimpia házigazdáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.