A britek meredek atlétikai reformmal álltak elő

A brit atlétika első embere egyebek közt eltörölné a jelenlegi világcsúcsokat.

MTI
2016. 01. 11. 20:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ed Warner, a brit atlétika első embere a BBC-nek hétfőn elmondta, radikális reformokra van szükség, mert „az atlétika egésze kérdőjeleződött meg tavaly úgy, ahogy még soha. [ ] Nagyobb nyilvánosság, keményebb büntetések, hosszabb eltiltások és a rekordok eltörlése egy új korszak érdekében, ezekre van szükség. Minden megoldásra nyitottnak kell lennünk, hogy visszaállítsuk sportágunk hírnevét” – nyilatkozta a BBC-nek Warner. A brit javaslatok között a világcsúcsok törlése mellett szerepel egyebek között az, hogy a doppingesetek minimális büntetését nyolc évre kell növelni, így az érintetteket két olimpiai ciklusból is kizárnák, illetve hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) minden doppingellenőrzést nyilvános rendszerben vezessen. A britek szerint kriminalizálni kell a tiltott szerek beszerzését, szállítását, s azokat a tiszta versenyzőket, akik doppingoló riválisok miatt estek el pénzdíjaktól, kompenzálni kell.

A szigetországi szövetség mostani kiállását a sportágat alapjában megrengető botrányok eredményezték. Tavaly ugyanis bebizonyosodott, hogy Oroszországban központilag irányított doppingolás folyt az atlétáknál, majd kiderült: a nemzetközi szövetség (IAAF) közvetlen vezetői is érintettek voltak abban, hogy az orosz esetek ne kerüljenek nyilvánosságra. Az IAAF-et tavaly augusztusig iránytó Lamine Diack ellen jelenleg is nyomoznak a francia hatóságok korrupció és pénzmosás gyanúja miatt. A vádak szerint Diack megvesztegette Gabrielle Dollét, az IAAF korábbi doppingellenes igazgatóját, hogy késleltetve számoljon be az orosz sportolók doppingvétségeiről. A Le Monde című francia napilap pedig úgy tudja, hogy Diack 1,5 millió eurót (471,4 millió forint) kért az orosz szövetségtől 2012-ben. Diack és több más IAAF-funkcionárius – köztük a fia – a gyanú szerint 1 millió eurót (312 millió forint) fogadott el az oroszoktól azért, hogy atlétáik doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra.

A botrány nyomán az IAAF november 13-án felfüggesztette orosz tagszövetségét, ami azt jelenti, hogy versenyzőik jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, s ha a döntés nem változik, a nyári riói olimpián sem lehetnek ott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.