Hazai pályán hengerelt a Fradi

A zöld-fehérek létfontosságú győzelmet arattak a norvég Larvik elleni BL-meccsen.

B. Molnár László
2016. 01. 16. 16:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Syma Csarnok környéke kora délutánra sokkal zöldebb lett, mint a szomszéd nője, ugyanis a Ferencváros női kézilabdacsapata Bajnokok Ligája meccsen fogadta a norvég Larvik gárdáját. A szurkolók hangoltak, a büfések mérték a sört, a csapatok melegítettek, minden adott volt egy igazi kézilabda-fesztiválhoz.

A bemutatásnál szinte megremegtek a falak, amikor Szucsánszky, Zácsik, Szikora vagy Pena neve elhangzott. Már ekkor tudta mindenki, hogy száz kisleány egy gólra vár. Nos, erre a gólra majd három és fél percet kellett várni, amikor Pena végre megtörte a norvég ellenállást. Ez a várt jelként hatott a játékosokra, akik ettől kezdve felváltva találtak a hálóba, és Pena a 13. perc végére már ötgólosként szinte a hátán cipelte a zöld-fehéreket, aki szépen lassan elhúztak (9–5).

A közönség egy pillanatra sem csitult, 3100 torokból zenget a Fradi-ollé, Fradi-ollé, és amikor a félidő közepén gödörbe kerültek Zácsikék (10–9), szinte mindenki kifejezte óhaját, miszerint zöld-fehér mezt szeretne. Elek Gábor vezetőedző is érezte, hogy bele kell nyúlnia a meccsbe, időt kért, amivel megnyugtatta csapatát. És amikor rögtön ezután Szucsánszky pazar átlövéssel 2 gólt szerzett egymás után, majd Szikora bravúrral védett, sokakban a Star Wars ébredő Ereje is felrémlett (14–10).

Néhány embernél elszakadt a cérna, és az egyébként hiba nélkül vezető bírókat leköpték – sajnos ismét bebizonyosodott, nagy a Jóisten állatkertje –, így némi kényszerszünet meg a rendezői gárda megerősítése után folytatódhatott a találkozó. Ám ez a „kis intermezzo” nem zavarta meg a Fradi játékosait, és az utolsó percre már hatra nőtt az előnyük (19–13), viszont emberhátrányba kerültek. A norvég bajnok egy góllal csökkentette hátrányát, ám a 19–14-es félidei eredmény több volt, mint biztató a folytatásra nézve.

A második 30 perc is úgy kezdődött, ahogy a folyamatosan éneklő Fradi-tábor szerette volna: kivédekezett emberhátrány, Szikora-bravúr, elöl zöld-fehér gólok, így négy perc elteltével az eredményjelzőn az állt: FTC–Larvik 21–14. Zengett-zúgott a csarnok, Elek Gábor pedig – ilyen is ritka – elégedetten figyelte az oldalvonal mellől csapata játékát, majd akkor idegesítette fel magát egy kicsit, amikor egy védekezési hiba után két percre kiállították Szucsánszkyt. Ám ez sem törte meg a Fradit, Szikorának még hetesből, majd ziccerből sem tudott gólt lőni az igencsak férfias kinézetű Anja Edin-Hammerseng.

Aránylag beszédes adat a Fradi kapusának és védekezésének jellemzésére: az első tíz percben mindössze egy gólt dobott a Larvik. Értik, ugye? A norvég bajnok

Ezt aztán a két játékvezető is megunta, így előbb kiszórták Szarkát, majd Mészárost két percre, majd elvették a Fraditól a labdát. Ám gólt ők sem dobhattak a norvégok helyett – dobattak velük büntetőkből –, így hiába minden, nem csökkent ötgólos alá a Larvik hátránya (24–19).

Az utolsó tíz percre azért a bíróknak sikerült felhozniuk a norvégokat mínusz háromra, hiszen a sorozatban megítélt büntetőket a nyáron Győrbe igazoló Nora Mork egytől egyig értékesítette. Ám a Fradi is magára talált, és a finom ellenszélben ismét magához ragadta a kezdeményezést, és Szekerczés Luca találatával visszaállította az ötgólos különbséget (28–23).

A hajrában a közönség egy pillanatra sem engedte el a csapat kezét, mindenkinek zöld-fehér volt ekkor a szíve, és amikor az utolsó két perc elkezdődött, már lehetett sejteni, azért itt nagy baj nem lehet (30–26). Azért a biztonság kedvéért Elek Gábor időt kért – ez nagyon bejött az első félidőben –, hogy egy utolsó tanáccsal engedje vissza a zöldeket.

Az utolsó perc zúgó vastapsban telt el, és Penáék végül három góllal, 30–27-re győztek, így három pontra növelték előnyüket a csoportban a Larvik előtt, és megerősítették a második helyüket.

Nem véletlenül zengett a lefújás után, hogy száz kisleány egy gólra vár

Tor Odvar Moen, a Larvik vezetőedzője: „Pont olyan meccset kaptam, mint amire számítottam. Erős csapat a Fradi, ismét bebizonyosodott, hogy jó ritmusban támad, keményen védekezik. Szikora Melinda kapusteljesítménye volt a döntő, egész meccsen remekül védett. Az első félidő második felében húzott el az ellenfelünk, ekkor sokkal jobban kézilabdáztak, szinte minden elképzelésük megvalósult a pályán. A másodikban feljavultunk, ám azt nem bírtuk el, hogy 10-12 percen keresztül ne tudjunk gólt dobni. Az utolsó 15 percben mutatott játékra építhetünk majd a visszavágón, ekkor úgy játszottunk, ahogy az tőlünk elvárható.”

Amanda Kurtovic, a Larvik öt gólt dobó jobbszélsője: „Nem használtuk ki a lehetőségeinket, és ebben a fantasztikus hangulatban egy jobban játszó csapattól kaptunk ki. Ismét bebizonyosodott, hogy csak az verheti meg a Ferencvárost, aki hatvan percen keresztül végig képes a maximumon teljesíteni.”

Elek Gábor, a Ferencváros vezetőedzője: „30–25-ös állásnál már éreztem, hogy nem lehet baj. Úgy vélem, elsősorban a kapusok közti különbség volt a döntő, hiszen Melinda remekül védett. Nagyon rosszul kezdtünk, nem ebben a ritmusban szoktunk kézilabdázni, ám szerencsénkre mindig volt valaki, aki a nehéz pillanatokban a csapat élére állt, és átlendítette a holtponton a gárdát. Ezzel a sikerrel most többet nyertünk két pontnál, és három hét nyugodt munka jöhet, hogy visszatérhessünk a novemberben látott formánkhoz.”

Szekeres Klára, a Fradi védekező specialistája: „Igazi csapatként játszottunk, ez, illetve Melinda kapusteljesítménye volt a sikerünk alapja a mai meccsen. Ilyen kapus előtt mi is sokkal nyugodtabban tudtunk játszani.”

Hornyák Dóra, a Fradi öt gólt szerző átlövője: „A rosztovi vereség nagyon megviselt minket, ezért a lelkünknek is nagyon fontos volt ez a siker. A rengeteg emberhátrányos játék sokat kivett belőlünk, de túléltük a nehézségeket, és mindezek ellenére simán nyerni tudtunk.”

Szikora Melinda, a Fradi remeklő kapusa: „A siker két kulcsa az volt, hogy az első félidőben sok gólt tudtunk dobni, míg a második harminc percben kevés gólon tudtuk a Larvikot tartani. A lányok remekül védekeztek, így nekem is könnyebb dolgom volt a kapuban.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.